2 tips om vrijwilligers aan te sturen zonder autoritair over te komen

Bij vrijwilligers begeleiden en aansturen komt best wat kijken. Eén van de dingen waar je rekening mee moet houden, is dat je niet te autoritair overkomt. Autoritair overkomen betekent dat je bazig overkomt en als iemand die zijn/haar zin wil doordrukken. Dit is iets wat je niet moet willen. Als je het ons vraagt is het dan ook belangrijk dat je de vrijwilliger inspraak geeft.

Lees meer »

Ik wil meer jonge vrijwilligers. Waar begin ik?

Vorige week werd ik geïnterviewd door een dame die bezig is met een afstudeeropdracht voor een organisatie. Een van haar vragen was hoe de organisatie meer jonge vrijwilliger kan binnenhalen. Dit is niet de eerste keer dat ik deze vraag krijg.Massaal willen organisaties meer jonge vrijwilligers aantrekken. En jij waarschijnlijk ook. Anders zou je dit blog nu niet lezen. Dit is heel begrijpelijk want door ook jonge vrijwilligers in je organisatie te hebben, maak je de organisatie divers. Daarnaast heeft de jonge vrijwilliger nog een hele carrière voor zich en bestaat de kans dat hij/zij nog vele jaren actief blijft binnen jouw organisatie. Ook bieden jongeren een andere kijk op jouw organisatie en het vrijwilligerswerk waardoor ze met nieuwe en verfrissende ideeën komen. Dat je meer jonge vrijwilligers wil, is dus heel begrijpelijk.Maar goed, hoe krijg je meer jonge vrijwilligers in je organisatie? In dit blog deel ik 4 simpele stappen waar jij vandaag al mee kunt beginnen.

Lees meer »

Interessant feitje over vrijwilligers werven

In dit blog deel ik een interessant feitje over vrijwilligers werven. Eentje die jouw kijk op vrijwilligers werven en de manier waarop je vrijwilligers werft waarschijnlijk compleet gaat veranderen.Recent leerde ik dit feitje tijdens het congres zorgen met vrijwilligers van Marco Ketel (wist je dat ik een samenvatting heb gemaakt van alles wat ik tijdens dit congres leerde? En dat je deze gratis kunt downloaden?)Ik ga je nu stap voor stap uitleggen wat dit feitje precies inhoudt en wat je er mee kunt in de praktijk.

Lees meer »

CBS vrijwilligerswerk; de nieuwe cijfers op een rijtje

Tijdens en na de coronacrisis was een daling te zien in het aantal mensen dat zich vrijwillig inzette. Voor de coronacrisis was 49% van de Nederlanders actief als vrijwilliger. In 2021 was dit gedaald naar 39%. Volgens nieuwe cijfers van het CBS is dit percentage weer gestegen, maar nog niet terug op niveau als voor de coronacrisis. In 2022 gaf namelijk 41% van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden zich ten minste één keer vrijwillig te hebben ingezet. Een stijging van 2% dus!

Lees meer »

Inspiratie voor Dag van de Vrijwilliger 2023

Het is alweer bijna zover; Dag van de Vrijwilliger 2023. Dit is dé dag waarop we vrijwilliger een keertje extra in het zonnetje zetten. Natuurlijk doen ze er elke dag van het jaar toe, maar toch is het goed om er één keer per jaar even extra bij stil te staan.

Lees meer »

Effectief vrijwilligers werven in deze lastige tijd: deel 2

In het vorige blog las je al dat vrijwilligers werven op dit moment steeds lastiger lijkt te worden. En dat dit niet komt omdat vrijwilligers op aan het raken zijn, maar omdat de wensen en behoeften van vrijwilligers zijn veranderd en nog niet elke organisatie daarop inspeelt. Daar ligt de eerste sleutel tot succesvol nieuwe vrijwilligers werven. Maar er is nog meer wat je kunt doen. Omdat de concurrentie in wat men als vrijwilliger allemaal kan doen op dit moment zo groot is, is het belangrijk dat je zorgt voor een sterke wervingscampagne. Eén waarin jouw ideale vrijwilliger zich aangesproken voelt én die opvalt tussen die van alle concurrenten. Daar ligt de tweede sleutel tot succes. En dat is waar we het in dit blog over gaan hebben. Ik deel met je waar je op moet letten bij het ontwikkelen van een sterke wervingscampagne. Ben je er klaar voor?

Lees meer »

Effectief vrijwilligers werven in deze lastige tijd: deel 1

Het lijkt wel alsof het steeds lastiger wordt om nieuwe vrijwilligers te werven. Komt dat soms omdat vrijwilligers aan het opraken zijn? Gelukkig niet! Aldus Lucas Meijs, hoogleraar strategische filantropie en vrijwilligerswerk aan de Erasmus universiteit. Hij vertelt in deze podcast dat vrijwilligers waarschijnlijk nooit op gaan raken. Mensen zullen immers altijd wel iets goeds willen doen. Alleen de manier waarop ze dat doen, verandert.En daar ligt ook de sleutel tot het succesvol werven van nieuwe vrijwilligers. Het is namelijk aan de organisatie om zich aan te passen op wat de vrijwilliger wil. Alleen zo ga je nog nieuwe vrijwilligers aantrekken. Doe je dit niet? Dan gaan vrijwilligers naar andere organisaties die het wel doen. Of ze gaan het vrijwilligerswerk zelf vormgeven (dus zonder zich te verbinden aan een organisatie).Maar wat wil de vrijwilliger dan eigenlijk? En hoe pas je je organisatie hier op aan? Daar gaan we het in dit blog over hebben.

Lees meer »

Lessen over vrijwilligersmanagement uit de podcast van Volunteer Nation en Lucas Meijs

Een tijdje geleden was Lucas Meijs, hoogleraar strategische filantropie en vrijwilligersmanagement aan De Erasmus Universiteit in Rotterdam, te gast in de podcast van Volunteer Nation. Het gezicht achter Volunteer Nation Tobi Jonson, een Amerikaanse expert op het gebied van vrijwilligersmanagement. Zij ging in gesprek met Lucas over innovatieve modellen op het gebied van vrijwilligersmanagement en onderzoek daarnaar. In dit blog deel ik wat we kunnen leren uit deze podcast aflevering. Spoiler: hier zitten waardevolle tips tussen voor iedereen die het vrijwilligersmanagement binnen zijn/haar organisatie verder wil professionaliseren.

Lees meer »

De term vrijwilligerswerk is uit en de term vrijwillige inzet in

Heb je het al gehoord? De term vrijwilligerswerk is uit. En de term vrijwillige inzet is in. Dit leerde ik voor het eerst van hoogleraar Lucas Meijs in deze podcast. Hier vertelt hij dat sommige vrijwilligerscoördinatoren nog de verkeerde woorden en zinnen gebruiken in hun wervingsboodschap waardoor ze niet de juiste vrijwilligers aantrekken. De term ‘vrijwilligerswerk’ bijvoorbeeld. Bij vrijwilligerswerk denkt men aan iets vasts. En de vrijwilliger van nu wil zich liever flexibel inzetten (lees voor meer info hierover dit blog even). Later kwam ik hier ook een artikel over tegen op het Platform Vrijwillige Inzet. En daarom vond ik het nu tijd om er ook even een blog over te schrijven. In dit blog vertel ik je meer over wat dit precies betekent en welke termen je beter wel kunt gebruiken.

Lees meer »

Belangrijke punten uit het e-book Nooit te oud om te beginnen

In 2018 startte het programma Samen Ouder Worden. Dit programma leerde ons anders kijken naar ouderen. Tot 2023 zijn op 35 plekken experimenten uitgevoerd door diverse activiteiten te organiseren. Dit leverde veel nieuwe inzichten op. Deze inzichten zijn gebundeld in een e-book. In dit e-book staat ook beschreven hoe we ouderen meer kunnen betrekken bij vrijwilligerswerk en wat hiervan de waarde is. Een samenvatting hiervan delen we in dit blog.

Lees meer »