Hoe noem je vrijwilligers met een zogenoemd rugzakje?

In maart verscheen in de nieuwsbrief van AGORA onze column over het onderwerp ‘hoe noem je vrijwilligers met een zogenoemd rugzakje’. Hierin deelt Suzanne haar visie op dit onderwerp met als doel iedereen die met dit vraagstuk worstelt verder te helpen. Benieuwd naar de inhoud van deze column? We gaan het nu met je delen.

Lees meer »

Hoe voorkom je dat vrijwilligers (over)belast raken?

Al sinds een aantal jaar is te zien dat vrijwilligers steeds vaker (over)belast raken in het vrijwilligerswerk. Het ziet ernaar uit dat (over)belasting onder vrijwilligers ook dit jaar toeneemt. Als je het ons vraagt is dit iets waar elke organisatie zich bewust van mag zijn. Daarnaast mag jij als coördinator een rol nemen in het voorkomen van (over)belasting onder vrijwilligers waar mogelijk. Om je op weg te helpen delen we in dit blog hoe je dit doet.

Lees meer »

Corporate volunteering (vrijwilligerswerk door bedrijven) blijft groeien

Steeds meer bedrijven voelen zich geroepen om iets terug te geven aan de gemeenschap, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk. Ze laten hun medewerkers dan vrijwilligerswerk doen onder werktijd. We noemen dit corporate volunteering, ook wel bekend als medewerkersvrijwilligerswerk, werknemersvrijwilligerswerk of bedrijvenvrijwilligerswerk. Eerder schreven we al een blog over vrijwilligerswerk door bedrijven de voordelen en succesverhalen van medewerkersvrijwilligerswerk. In dit blog delen we nog meer tips over hoe je corporate volunteering in de praktijk brengt.

Lees meer »

Het belang van strategisch samenwerken

Een organisatie kan in haar eentje maar zoveel impact maken. Maar wanneer de organisatie haar krachten bundelt met andere organisaties, vergroot ze haar impact. Samen de krachten bundelen om een gezamenlijk doel te bereiken noemen we strategisch samenwerken. Ook maatschappelijke organisaties kunnen hier gebruik van maken. Sterker nog, we zien dat steeds meer organisaties dit doen. We hebben dit fenomeen dan ook meegenomen in het Trendboek. Wat de voordelen en mogelijkheden zijn binnen strategisch samenwerken delen we in dit blog.

Lees meer »

Hoe inclusief is het vrijwilligerswerk in jouw organisatie?

In deze vierde blog in de reeks van blogs over trends vrijwilligerswerk gaan we het hebben over inclusie. Inclusie is namelijk iets dat steeds belangrijker wordt, ook binnen het vrijwilligerswerk. Vrijwilligers willen zich geaccepteerd en welkom voelen. Iedereen wil een steentje bij kunnen dragen, ongeacht hun achtergrond. Daarom raden we je aan om aan de slag te gaan met dit thema en helpen we je in dit blog op weg.

Lees meer »

Alles over flexibel vrijwilligerswerk

Flexibel vrijwilligerswerk is een trend die al een aantal jaar gaande is en voor steeds meer vrijwilligers belangrijker lijkt te worden. In dit blog helpen we je op weg met het in de praktijk brengen van deze belangrijke trend.

Lees meer »

Heb jij al oog voor de positieve vrijwilligerservaring?

In ons vorige blog namen we de eerste belangrijke trend op het gebied van vrijwilligerswerk met je door, namelijk digitalisering van vrijwilligerswerk. Vandaag is het tijd om de tweede door te nemen, en dat is dat er meer focus is op de positieve vrijwilligerservaring. Wat we hier precies mee bedoelen en hoe dit voor jou toepasbaar is in je werk, delen we in dit blog.

Lees meer »

Digitaal vrijwilligerswerk; wat is het en wat kun je ermee in de praktijk?

Een tijdje geleden deelde we in ons Trendboek de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van vrijwilligerswerk. Eén van die trends is digitalisering van vrijwilligerswerk. Digitalisering van vrijwilligerswerk betekent dat er steeds meer vormen van digitaal vrijwilligerswerk ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een belmaatje, penvriend, of ondersteuning op afstand.

Lees meer »

3 trends die je kunt gebruiken om succesvol vrijwilligers te werven

Is vrijwilligers werven moeilijk? Zeker niet! Als je de wervingsstappen chronologisch doorloopt, wordt werven juist heel simpel. Er is nog iets wat je in je voordeel kunt gebruiken om het werven makkelijker te maken, namelijk trends en ontwikkelingen. Daarom zetten we in dit blog 3 belangrijke trends en ontwikkelingen op een rij die je in je voordeel kunt gebruiken om vrijwilligers te werven.

Lees meer »