De grote voordelen en succesverhalen van medewerkersvrijwilligerswerk

Eerder benoemde we in een blog al dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen om hun personeel vrijwilligerswerk te laten doen onder werktijd. Medewerkersvrijwilligerswerk noem je dat. Ook beschreven we hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan. In dit blog duiken we dieper in op de voordelen van medewerkersvrijwilligerswerk. Buitenom dat het heel interessant is om deze voordelen te kennen, is het ook handig. Door deze voordelen voor te leggen aan bedrijven, vergroot je de kans dat ook zij hun personeel vrijwilligerswerk bij jou gaan laten doen. En dit is weer een mooie kans om nieuwe vrijwilligers te werven. Daarnaast is het een kans om vrijwilligers te werven die bepaalde kennis en competenties hebben. Je kunt namelijk gericht opzoek gaan naar bedrijven die doen wat jij nodig hebt. Laten we hier eens dieper op induiken.

Lees meer »

Slechtnieuwsgesprekken voeren

Helaas ontkom je er niet aan dat je zo nu en dan slechtnieuwsgesprekken moet voeren met vrijwilligers. Bijvoorbeeld omdat je de samenwerking moet beëindigen omdat jullie toch geen match blijken te zijn, of omdat de organisatie heeft besloten een andere richting in te gaan en van de vrijwilligers wordt verwacht dat ze een verandertraject ingaan en niet iedereen daarvoor open staat. Het voeren van slechtnieuwsgesprekken is lastig, maar met de juiste voorbereiding kun je het gesprek in goede banen leiden. Hoe je dat doet, leggen we je uit in dit blog.

Lees meer »

10 tips om vrijwilligers te behouden

De afgelopen tijd heb je het misschien al vaker voorbij horen komen. Het aantal vrijwilligers is gedaald. Op de website van CBS is daarover het volgende te lezen:‘’In 2021 gaf 39 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder aan zich minstens één keer per jaar als vrijwilliger ingezet te hebben voor een organisatie of vereniging. Er is sprake van een daling ten opzichte van de voorgaande jaren. Tussen 2012 en 2019 (vóór corona) was dat gemiddeld 49 procent, in 2020 (eerste coronajaar) was 44 procent actief als vrijwilliger. Vooral het aandeel dat in de afgelopen vier weken vrijwilligers werk deed is relatief sterk gedaald van 30 procent in voorgaande jaren tot respectievelijk 21 en 22 procent in 2020 en 2021.’’

Lees meer »

Wat doe je als je emmertje vol is?

Een tijdje geleden kregen we een berichtje van een van onze cursisten waarin ze aangaf dat haar emmertje vol is en ze niet meer weet wat ze moet doen. Ze stroomt over in het werk en er wordt vanuit de organisatie te veel van haar verwacht. Helaas is dit een maar al te bekend probleem onder veel vrijwilligerscoördinatoren. De vrijwilligerscoördinator heeft namelijk een breed en divers takenpakket en veel van ons doen het er maar bij. Dit betekent dat we naast de functie als vrijwilligerscoördinator vaak ook nog een andere functie vervullen, zoals activiteitenbegeleider, medewerker welzijn, verzorgende of verpleegkundige. En het combineren van een andere functie met de functie als vrijwilligerscoördinator is al helemaal pittig. Daarom willen we je in dit blog helpen door ons advies met je te delen. Dit is wat wij je aanraden om te doen om het overzicht terug te krijgen en te komen tot een oplossing om het werk weer dragelijk te maken.

Lees meer »

Vrijwilligers werven op een manier die wel werkt

Vrijwilligers werven wil niet altijd even goed lukken. Is dat bij jou ook zo? Ga dan eens op een vernieuwde manier aan de slag en bekijk het weren vanuit een andere hoek. Traditionele manieren van werven zijn namelijk niet meer toereikend. In eerdere blogs deelden we al hoe je op een vernieuwende manier vrijwilligers werft en hoe je vrijwilligers werft door social media in te zetten. In dit blog gaan we nog een stapje verder en delen we hoe je vrijwilligers werven eens vanuit een andere hoek kunt benaderen waardoor je een grotere kans hebt om nieuwe vrijwilligers aan te trekken die echt bij jouw organisatie passen.

Lees meer »

Vrijwilligerswerk door bedrijven

Heb jij er wel eens aan gedacht om contact op te nemen met bedrijven om te vragen of het personeel vrijwilligerswerk bij jou mag doen? Bedrijven vinden het soms fijn om maatschappelijke organisaties te ondersteunen door het personeel onder werktijd vrijwilligerswerk te laten doen. Dit is gunstig, want zo kan men toch vrijwilligerswerk doen ondanks het drukke leven en is dit een mooie kans voor jou om aan nieuwe vrijwilligers te komen. Met dit blog delen we een aantal stappen die je kunt volgen om vrijwilligerswerk door bedrijven vorm te geven.

Lees meer »

Hoe begeleid je vrijwilligers met een rugzak?

Vrijwilligers met een rugzak; we krijgen er allemaal een keer mee te maken. Om je te helpen om deze vrijwilligers beter te begeleiden delen we in dit blog een aantal tips met je, maar eerst kijken we even naar wordt verstaan onder vrijwilligers met een rugzak.

Lees meer »

Wat ga jij doen tijdens dag van de vrijwilliger 2022?

Op 7 december is het dag van de vrijwilliger. Dit is de dag waarop we vrijwilligers in het zonnetje zetten. Elke organisatie doet dit op een andere manier. Weet jij al hoe jouw organisatie dit gaat doen? Om je op weg te helpen hebben we 11 leuke en originele ideeën voor je op een rijtje gezet. Je kunt dit overzicht downloaden door het onderstaande formulier in te vullen.

Lees meer »

Vrijwilligerswerk sterk positioneren binnen de organisatie

Niet altijd iedereen binnen de organisatie ziet in waarom de inzet van vrijwilligers belangrijk is. En soms hebben mensen binnen een organisatie een verkeerd beeld van vrijwilligers en zien ze hen bijvoorbeeld als last. Misschien herken je dit en speelt dit ook in jouw organisatie. Het sterk positioneren van vrijwilligerswerk is iets wat je kunt doen om dit probleem aan te pakken. In dit blog bespreken we wat positioneren precies inhoudt en hoe je vrijwilligerswerk sterk kunt positioneren binnen de organisatie.

Lees meer »

Zijn vrijwilligers dé oplossing voor het grote personeelstekort in de zorg?

Eind mei heeft De raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het advies ‘Anders leven en zorgen’ uitgebracht waarin een aantal mogelijke oplossingen staat beschreven voor het personeelstekort in de zorg. En dit is nodig, want het tekort aan personeel zal mede door de dubbele vergrijzing de komende 10 jaar verdrievoudigen. Welke adviezen RVS geeft en wat onze kijk hierop is, delen we in dit blog.

Lees meer »