Hoe begeleid je vrijwilligers met een rugzak?

Vrijwilligers met een rugzak; we krijgen er allemaal een keer mee te maken. Om je te helpen om deze vrijwilligers beter te begeleiden delen we in dit blog een aantal tips met je, maar eerst kijken we even naar wordt verstaan onder vrijwilligers met een rugzak.

Lees meer »

Wat ga jij doen tijdens dag van de vrijwilliger 2022?

Op 7 december is het dag van de vrijwilliger. Dit is de dag waarop we vrijwilligers in het zonnetje zetten. Elke organisatie doet dit op een andere manier. Weet jij al hoe jouw organisatie dit gaat doen? Om je op weg te helpen hebben we 11 leuke en originele ideeën voor je op een rijtje gezet. Je kunt dit overzicht downloaden door het onderstaande formulier in te vullen.

Lees meer »

Vrijwilligerswerk sterk positioneren binnen de organisatie

Niet altijd iedereen binnen de organisatie ziet in waarom de inzet van vrijwilligers belangrijk is. En soms hebben mensen binnen een organisatie een verkeerd beeld van vrijwilligers en zien ze het bijvoorbeeld als last. Misschien herken je dit en speelt dit ook in jouw organisatie. Het sterk positioneren van vrijwilligerswerk is iets wat je kunt doen om dit probleem aan te pakken. In dit blog bespreken we wat positioneren precies inhoudt en hoe je vrijwilligerswerk sterk kunt positioneren binnen de organisatie.

Lees meer »

Zijn vrijwilligers dé oplossing voor het grote personeelstekort in de zorg?

Eind mei heeft De raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het advies ‘Anders leven en zorgen’ uitgebracht waarin een aantal mogelijke oplossingen staat beschreven voor het personeelstekort in de zorg. En dit is nodig, want het tekort aan personeel zal mede door de dubbele vergrijzing de komende 10 jaar verdrievoudigen. Welke adviezen RVS geeft en wat onze kijk hierop is, delen we in dit blog.

Lees meer »

Vrijwilligerswerk door vluchtelingen en asielzoekers: 7 tips

Op het moment van schrijven (7 mei 2022) verblijven er bijna 50.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland (bron: Rijksoverheid). Ruim 4.300 van hen zijn op dit moment aan het werk (bron: Telegraaf) en daarnaast gaan tal van Oekraïense vluchtelingen aan de slag als vrijwilliger. De exacte aantallen hiervan is niet bekend, maar wij horen positieve verhalen en zien Oekraïense vluchtelingen, evenals vluchtelingen die uit andere landen komen, dan ook als kans.

Lees meer »

Wat is coachend leidinggeven en waarom werkt het zo goed bij vrijwilligers?

Als vrijwilligerscoördinator heb je een divers takenpakket en daardoor een hoop te doen. Eén van jouw taken is het leidinggeven aan vrijwilligers. En juist omdat je het als vrijwilligerscoördinator zo druk hebt, is dit soms een taak die niet altijd even efficiënt wordt uitgevoerd. Omdat je er niet voldoende tijd of aandacht aan kunt besteden of misschien ook niet zo goed weet hoe je dit op de juiste wijze doet, worden vrijwilligers nogal eens aan hun lot overgelaten. Dit zorgt voor verwarring en neemt de motivatie van de vrijwilliger weg, en dat is natuurlijk zonde. De leiderschapsstijl coachend leidinggeven kan hierin een uitkomst bieden.

Lees meer »

De vrijwilligerswerk gerelateerde trends van 2022

In ons vorige blog maakte we drie voorspellingen van trends waarvan wij verwachtten dat deze tot uiting komen in 2022. Inmiddels kunnen we meer trends met je delen. De trends uit dit blog komen voort uit een onderzoek dat is uitgevoerd door NLvoorelkaar in samenwerking met professor Lucas Meijs. Benieuwd naar welke trends het komende jaar tot uiting komen? Blijf dan doorlezen.

Lees meer »

Welke vrijwilligerstrends kunnen we in 2022 verwachten?

Een nieuw jaar betekend ook dat er weer nieuwe trends zijn die dit jaar tot uiting komen. Welke trends dat voor het vrijwilligerswerk gaan zijn, wordt momenteel onderzocht, maar wij doen alvast drie voorspellingen. We hebben hiervoor gekeken naar de Amerikaanse markt. Welke trends en ontwikkelingen spelen zich daar op dit moment af en hoe aannemelijk is het dat deze trends en ontwikkelingen ook in Nederland gaan komen? We bespreken het in dit blog.

Lees meer »

Maximale vrijwilligersvergoeding 2022

De maximale vrijwilligersvergoeding blijft hetzelfde als in 2021. Vrijwilligers die 21 jaar of ouder zijn, mogen ook in 2022 een maximale vrijwilligersvergoeding van €1.800 per jaar ontvangen. De maximale vrijwilligersvergoeding 2022 veranderd dus niet, maar toch zetten we even voor je op een rij wat dit precies inhoudt.

Lees meer »

Vrijwilligers ondersteunen tijdens de Corona lockdown

Helaas is ook tijdens deze lockdown het vrijwilligerswerk in veel organisaties in de zorg en welzijnssector helemaal of gedeeltelijk stil te liggen. Dit is niet de eerste lockdown en het is lastig te voorspellen of dit de laatste zal zijn. De afgelopen 2 jaar heeft veel aanpassingsvermogen van ons gevraagd en ook deze lockdown vraagt opnieuw aanpassingsvermogen van jou als vrijwilligerscoördinator en van de vrijwilligers. Door vrijwilligers goed te ondersteunen tijdens de lockdown vergroot je de kans dat vrijwilligers binnen jouw organisatie terugkeren. Daarnaast is het voor jou als vrijwilligerscoördinator fijn om binding te houden met de vrijwilligers. In dit blog bespreken we wat je kunt doen om vrijwilligers zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens de lockdown en hoe je de binding met hen kunt behouden.

Lees meer »

Alles over de vrijwilligersovereenkomst

De vrijwilligersovereenkomst staat bekend onder verschillende namen, zoals vrijwilligerscontract en samenwerkingsovereenkomst. In dit blog noemen we het de vrijwilligersovereenkomst en bespreken we wat dit nu precies is, wat het belang is van zo’n overeenkomst en kan je aan de hand van een vrijwilligersovereenkomst voorbeeld zien hoe dit document eruit hoort te zien.

Lees meer »