Belangrijke punten uit het e-book Nooit te oud om te beginnen

In 2018 startte het programma Samen Ouder Worden. Dit programma leerde ons anders kijken naar ouderen. Tot 2023 zijn op 35 plekken experimenten uitgevoerd door diverse activiteiten te organiseren. Dit leverde veel nieuwe inzichten op. Deze inzichten zijn gebundeld in een e-book. In dit e-book staat ook beschreven hoe we ouderen meer kunnen betrekken bij vrijwilligerswerk en wat hiervan de waarde is. Een samenvatting hiervan delen we in dit blog.

Lees meer »

Werken met vrijwilligers: een aantal tips om de samenwerking met vrijwilligers te versterken

Werk jij met vrijwilligers? En vind je dat de samenwerking nog wel beter kan? Dan is dit blog voor jou. We delen namelijk 6 tips om de samenwerking met vrijwilligers te versterken. Het hebben van een team aan vrijwilligers alleen is namelijk niet genoeg. Je moet ze ook weten te behouden (daarover vertellen we je meer in dit blog). En daarnaast is het belangrijk dat je zorgt voor een sterke samenwerking zodat jullie beide het meeste uit de samenwerking halen en zowel de vrijwilliger als jij blij bent met hoe alles gaat.

Lees meer »

Leidinggeven aan vrijwilligers; hoe doe je dat?

Leidinggeven aan vrijwilligers is een veelbesproken onderwerp. De een vindt dat je wel moet leidinggeven aan vrijwilligers. De ander vindt dat dit niet het geval is omdat vrijwilligers geen betaalde krachten zijn. Wij vinden dat leidinggeven erbij hoort, maar dat je dit wel anders moet aanpakken dan je bij betaalde krachten zou doen. Het goed leidinggeven aan je vrijwilligersteam zorgt er namelijk voor dat jouw team zo optimaal mogelijk functioneert. En dat is toch wat je wil? Ook is het voor je team fijn om leiding te krijgen omdat de leden dan weten waar ze aan toe zijn en een duidelijk aanspreekpunt hebben.Wat er volgens ons allemaal komt kijken bij het leidinggeven aan vrijwilligers en hoe je het op een effectieve manier in de praktijk brengt, delen we in dit blog.

Lees meer »

Waarom projectmatig werken nuttig is voor vrijwilligerscoördinatoren en hoe het werkt

Als vrijwilligerscoördinator heb je een zeer divers takenpakket. Daarnaast werk je waarschijnlijk aan meerdere projecten tegelijk. Het kan dan zomaar gebeuren dat je het overzicht kwijtraakt. Gelukkig kun je daar iets tegen doen, namelijk projectmatig gaan werken. Wat projectmatig werken inhoudt, waarom het zo handig is en hoe je het toepast in de praktijk, leggen we je uit in dit blog.

Lees meer »

Hoe laat je jouw vrijwilligers als team functioneren?

In een ideale wereld werken vrijwilligers goed samen en is er geen onderling gedoe. Althans dat denken we vaak. Uit gedoe kan soms iets moois ontstaan. En achter gedoe zit ook een verhaal. Gedoe ontstaat namelijk als er verschillende mensen met verschillende eigenschappen in één team zitten. En verschillende eigenschappen kunnen zorgen voor botsingen. Maar ze kunnen er ook voor zorgen dat teamleden elkaar aanvullen. Dat is als je het onderlinge gedoe weet om te zetten in een fijne samenwerken waarin mensen accepteren dat iedereen anders is en iemand ander zijn sterkte jouw zwakte kan aanvullen. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Daar gaan we in dit blog dieper op in.

Lees meer »

De vrijwilligerswerk gerelateerde trends van 2023

Als organisatie is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de actuele trends en ontwikkelingen en om hier zoveel mogelijk op in te spelen. Doe je dit niet? Dan blijft de organisatie achter en maakt haar minder aantrekkelijk voor nieuwe vrijwilligers. Mensen voelen zich immers minder snel aangetrokken tot een verouderde organisatie die niet mee wil veranderen. Welke trends en ontwikkelingen dit jaar belangrijk worden, en hoe jij hier op in kunt spelen, zetten we voor je op een rij in dit blog.

Lees meer »

De grote voordelen en succesverhalen van medewerkersvrijwilligerswerk

Eerder benoemde we in een blog al dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen om hun personeel vrijwilligerswerk te laten doen onder werktijd. Medewerkersvrijwilligerswerk noem je dat. Ook beschreven we hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan. In dit blog duiken we dieper in op de voordelen van medewerkersvrijwilligerswerk. Buitenom dat het heel interessant is om deze voordelen te kennen, is het ook handig. Door deze voordelen voor te leggen aan bedrijven, vergroot je de kans dat ook zij hun personeel vrijwilligerswerk bij jou gaan laten doen. En dit is weer een mooie kans om nieuwe vrijwilligers te werven. Daarnaast is het een kans om vrijwilligers te werven die bepaalde kennis en competenties hebben. Je kunt namelijk gericht opzoek gaan naar bedrijven die doen wat jij nodig hebt. Laten we hier eens dieper op induiken.

Lees meer »

Slechtnieuwsgesprekken voeren

Helaas ontkom je er niet aan dat je zo nu en dan slechtnieuwsgesprekken moet voeren met vrijwilligers. Bijvoorbeeld omdat je de samenwerking moet beëindigen omdat jullie toch geen match blijken te zijn, of omdat de organisatie heeft besloten een andere richting in te gaan en van de vrijwilligers wordt verwacht dat ze een verandertraject ingaan en niet iedereen daarvoor open staat. Het voeren van slechtnieuwsgesprekken is lastig, maar met de juiste voorbereiding kun je het gesprek in goede banen leiden. Hoe je dat doet, leggen we je uit in dit blog.

Lees meer »

10 tips om vrijwilligers te behouden

De afgelopen tijd heb je het misschien al vaker voorbij horen komen. Het aantal vrijwilligers is gedaald. Op de website van CBS is daarover het volgende te lezen:‘’In 2021 gaf 39 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder aan zich minstens één keer per jaar als vrijwilliger ingezet te hebben voor een organisatie of vereniging. Er is sprake van een daling ten opzichte van de voorgaande jaren. Tussen 2012 en 2019 (vóór corona) was dat gemiddeld 49 procent, in 2020 (eerste coronajaar) was 44 procent actief als vrijwilliger. Vooral het aandeel dat in de afgelopen vier weken vrijwilligers werk deed is relatief sterk gedaald van 30 procent in voorgaande jaren tot respectievelijk 21 en 22 procent in 2020 en 2021.’’

Lees meer »

Wat doe je als je emmertje vol is?

Een tijdje geleden kregen we een berichtje van een van onze cursisten waarin ze aangaf dat haar emmertje vol is en ze niet meer weet wat ze moet doen. Ze stroomt over in het werk en er wordt vanuit de organisatie te veel van haar verwacht. Helaas is dit een maar al te bekend probleem onder veel vrijwilligerscoördinatoren. De vrijwilligerscoördinator heeft namelijk een breed en divers takenpakket en veel van ons doen het er maar bij. Dit betekent dat we naast de functie als vrijwilligerscoördinator vaak ook nog een andere functie vervullen, zoals activiteitenbegeleider, medewerker welzijn, verzorgende of verpleegkundige. En het combineren van een andere functie met de functie als vrijwilligerscoördinator is al helemaal pittig. Daarom willen we je in dit blog helpen door ons advies met je te delen. Dit is wat wij je aanraden om te doen om het overzicht terug te krijgen en te komen tot een oplossing om het werk weer dragelijk te maken.

Lees meer »

Vrijwilligers werven op een manier die wel werkt

Vrijwilligers werven wil niet altijd even goed lukken. Is dat bij jou ook zo? Ga dan eens op een vernieuwde manier aan de slag en bekijk het weren vanuit een andere hoek. Traditionele manieren van werven zijn namelijk niet meer toereikend. In eerdere blogs deelden we al hoe je op een vernieuwende manier vrijwilligers werft en hoe je vrijwilligers werft door social media in te zetten. In dit blog gaan we nog een stapje verder en delen we hoe je vrijwilligers werven eens vanuit een andere hoek kunt benaderen waardoor je een grotere kans hebt om nieuwe vrijwilligers aan te trekken die echt bij jouw organisatie passen.

Lees meer »