Loslaten waar je geen invloed op hebt met de cirkel van invloed en betrokkenheid

Gepubliceerd op 6 juli 2024 om 15:37
De Cirkel van invloed en betrokkenheid

Vind je het lastig om (op je werk) dingen los te laten? Merk je dat je alle problemen wil oplossen? Ook als je er totaal geen invloed op hebt? Dan hebben we een handig hulpmiddel voor jou waarmee je beter kan leren loslaten, namelijk de Cirkel van invloed en betrokkenheid. In dit blog leggen we uit wat de Cirkel van invloed en betrokkenheid precies is en hoe je het gebruikt.

 

Wat is de Cirkel van invloed en betrokkenheid?

 

Een handig hulpmiddel om in te zetten wanneer je het lastig vindt om dingen los te laten, is de Cirkel van invloed en betrokkenheid. De Cirkel van invloed en betrokkenheid is ontworpen door Stephen Covey en heeft als doel mensen te laten inzien wat hen veel energie kost en weinig oplevert en wat binnen hun invloed ligt en wat niet.

 

Het helpt je inzichtelijk te maken waar je wel en geen invloed op hebt, zodat je datgene waar je geen invloed op hebt, makkelijker los kunt laten.

De Cirkel van invloed en betrokkenheid is een praktisch en effectief hulpmiddel, dat je dagelijks in kunt zetten. Zowel op je werk als privé. Omdat het zo’n handige tool is, leggen we in onze basistraining vrijwilligersmanagement tot in detail uit hoe het werkt en wat je hiermee kunt. Dit doen we onder andere aan de hand van een video en voorbeelden. We geven je nu alvast een voorproefje.

 

Hoe werkt de Cirkel van invloed en betrokkenheid?

 

De Cirkel van invloed en betrokkenheid is een model dat bestaat uit twee cirkels. In de buitenste cirkel valt alles waar jij je betrokken bij voelt, maar geen invloed op hebt.

 

Binnen deze cirkel valt dus alles waar jij aandacht aan schenkt maar zelf niks aan kunt veranderen. Hieronder vallen dus ook de dingen die je graag anders zou willen zien, maar waar je geen invloed op hebt. Denk hierbij aan een oorlog tussen andere landen. Je kunt dit heel erg vinden, maar je kunt er helaas niks aan veranderen. Ook valt binnen de cirkel van betrokkenheid hoe andere mensen denken, handelen en zich voelen, en zaken zoals het weer. Je voelt hier mogelijkheid betrokkenheid toe, maar je hebt er geen invloed op.

 

Binnen de cirkel van invloed, valt alles waar je wel invloed op hebt. Dit zijn dingen die jij zelf kunt veranderen. Denk hierbij aan wat jij denkt, doet en hoe jij je voelt. Hier heb je direct invloed op. Er zijn ook manieren om jouw cirkel van invloed te vergroten.

 

Hier zie je een voorbeeld van een ingevulde Cirkel van invloed en betrokkenheid.

 

De cirkel van invloed en betrokkenheid

Hoe gebruik je dit in je dagelijks leven?

 

Zit je ergens mee? Vraag jezelf dan af of dit binnen jouw cirkel van invloed ligt. Zo ja, pak het dan aan. Zo niet, kijk dan eens of je jouw cirkel van invloed op dit gebied kunt vergroten. Hier zijn verschillende technieken en tools voor. Lukt dit niet, en valt het probleem dus buiten jouw cirkel van invloed? Laat het dan los. En ja, dat is makkelijk gezegd, maar soms ook makkelijk gedaan. Ook hier zijn weer verschillende handvatten en tools voor, die met je delen in de basistraining vrijwilligersmanagement.

 

Dit is hoe je dit model op een simpele manier kunt gebruiken in je dagelijks leven. Om het echt visueel te maken, raden we je aan om een papiertje te pakken en hier twee cirkels op te tekenen. Ben je deelnemer van de basistraining vrijwilligersmanagement? Dan kun je een pdf-versie downloaden die je zo in kunt vullen. In de binnenste cirkel zet je ‘invloed’. In de buitenste cirkel schrijf je ‘betrokkenheid. Zet nu alles waar jij betrokkenheid bij voelt, maar niet direct invloed op hebt in de buitenste cirkel. En schrijf alles waar jij je betrokken bij voelt, en ook echt invloed op hebt, in de binnenste cirkel. Kijk vervolgens op welke gebieden je jouw cirkel van invloed eventueel kunt vergroten en maak een actieplan.

 

Je bent nu proactief bezig geweest met het proberen te vergroten van je cirkel van invloed. Misschien met succes, maar soms ook zonder. Als je dit hebt geprobeerd, en weet dat je er echt geen invloed op gaat krijgen, mag je het loslaten. Je hebt er immers alles wat binnen jouw macht ligt geprobeerd.

 

Zo kun je deze tool op een eenvoudige manier gebruiken om inzichtelijk te krijgen wat je los mag laten.

 

Hopelijk heb je hier iets aan! 😊

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.