Basistraining vrijwilligersmanagement

 

Voor iedereen die het vrijwilligerswerk goed wil inrichten en voor wie een fijne samenwerking met vrijwilligers belangrijk is!


Stel je voor: je hebt elke dag ontzettend veel zin om naar je werk te gaan. Je weet precies hoe je vrijwilligers goed begeleidt en aanstuurt en barst van het zelfvertrouwen. Vrijwilligers weten waar de grenzen liggen en gaan daar niet overheen. De samenwerking met je vrijwilligers is goed. De samenwerking tussen je collega’s en de vrijwilligers is goed. De vrijwilligers, je collega’s en jij hebben hetzelfde doel en gaan daar volledig voor. Samen bereiken jullie veel mooie dingen. Iedereen weet wat van hen verwacht wordt en doet dat ook echt. Jullie vormen allemaal 1 team. Je voelt geen tijdsdruk meer. En bovenal ervaar je veel meer plezier in je werk.

 

Hoe zou dat voor je zijn?


De basistraining vrijwilligersmanagement helpt je bij het bereiken hiervan. In deze training ontdek je namelijk alle basiskennis en -vaardigheden die je nodig hebt om het vrijwilligerswerk goed in te richten en vrijwilligers goed te begeleiden. Dit zorgt voor een sterke en fijne samenwerking. Ook krijg je hierdoor meer zelfvertrouwen en motivatie in je werk en ervaar je minder tijdsdruk.


Zie hier wat een aantal oud-deelnemers van deze training vonden.

Inhoud & modules

 

In deze training nemen we je stap voor stap mee in hoe je het vrijwilligerswerk goed inricht van a tot z. We gaan het hebben over onderwerpen als:

 

 • Welke soorten vrijwilligers er zijn.

 • Wat jouw rol als vrijwilligerscoördinator precies is en wat van jou verwacht mag worden.

 • Waarom mensen vrijwilligerswerk doen en wat jij kunt doen om in te spelen op deze motivatie.

 • Hoe je een vrijwilligersbeleid opstelt. En dit maken we heel simpel voor je. We gaan je namelijk een aantal vragen stellen. En de antwoorden op die vragen vormen de basis van jouw vrijwilligersbeleid. Handig toch?

 • Hoe je vrijwilligers verbindt aan de organisatie. Want goeie vrijwilligers wil je binnenhouden.

 • Hoe je een samenwerkingsovereenkomst opstelt. Je krijgt een template van een samenwerkingsovereenkomst die je mag gebruiken.

 • Welke verzekeringen nodig zijn wanneer je met vrijwilligers werkt.

 • Wat een VOG is, wat dit te maken heeft met vrijwilligerswerk en hoe je het aanvraagt.

 • Het teamvormingsproces: hoe vormen vrijwilligersteams zich? Waarom is het belangrijk om dit te weten? En wat heeft een team van jou nodig in dit proces?

 • Hoe je leidinggeeft aan vrijwilligers door coachend leiding te geven. Coachend leidinggeven is een prachtige manier om vrijwilligers aan te sturen. Met deze leiderschapsstijl maak je je vrijwilligers namelijk zelfstandiger, waardoor ze zelf leren problemen op te lossen. Het is een vrij zachte stijl van leidinggeven wat het bijzonder geschikt maakt als je met vrijwilligers werkt.

 • Hoe je omgaat met weerstand.

 • Hoe je een goede balans creëert tussen het uitvoeren van al jouw werkzaamheden. Ook ontdek je hoe je een balans vindt tussen zakelijk zijn maar toch ook betrokken.

 • Organisaties die meegaan in de tijd zijn veerkrachtiger en aantrekkelijker voor vrijwilligers. Daarom ontdek je in deze training alles over trends en ontwikkelingen op het gebied van vrijwillige inzet en wat jij hiermee kunt binnen jouw organisatie.

 • Tot slot besteden we aandacht aan een passend afscheid. Hoe beëindig je de samenwerking als de vrijwilliger gedwongen vertrekt? En hoe sluit je de samenwerking af als de vrijwilliger er zelf voor kiest te vertrekken? Ook kijken we naar wat je kunt doen als een vrijwilliger plots overlijdt.


Waarom deze training?


De basistraining vrijwilligersmanagement is gebaseerd op kennis die we zelf hebben geleerd van andere experts (o.a. NOV, NLvoorelkaar, Movisie, Willem-Jan de Gast en professor dr. Lucas Meijs).

 

Suzanne (de trainer) heeft zich ondergedompeld in hun scholing/webinars/boeken/wetenschappelijke artikelen. Door de jaren heen heeft zij alles wat zij leerde, toegepast in de praktijk. Alles waarvan ze zag dat het ook echt werkte, heeft ze in deze training gestopt en deelt zij met jou. Je ontdekt dus precies wat echt werkt. Daarnaast is deze training praktijkgericht, wat inhoudt dat ik al het wetenschappelijke naar de praktijk is vertaald zodat jij er vandaag al meteen mee aan de slag kunt in je werk. We updaten de training jaarlijks zodat het actueel blijft.

 

Daarnaast is de basistraining vrijwilligersmanagement op dit moment de enige, uitgebreide basistraining uit dit vakgebied die je online kunt volgen. Dit is heel handig voor iedereen die het druk heeft. En laten we eerlijk zijn; wie heeft het nou niet druk tegenwoordig? Dat was voor ons ook dé reden om deze training online te maken. Zodat je ‘m kunt volgen waar en wanneer je maar wilt zonder tijd te verspillen aan reistijd.

 

Dit is wat wij zelf te zeggen hebben over deze training, maar belangrijker is wat oud-deelnemers ervan vonden. Dat lees je op deze pagina.

 

Voor wie is de basistraining vrijwilligersmanagement?


De basistraining vrijwilligersmanagement is geschikt voor iedereen die vrijwilligers begeleidt of betrokken is bij het inrichten van het vrijwilligerswerk. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerscoördinatoren, coördinatoren vrijwillige inzet en adviseurs vrijwillige inzet en is bijzonder geschikt als je tot 1 jaar werkervaring hebt of je basiskennis wil opfrissen.

 

Is jouw basiskennis op orde en het vrijwilligerswerk binnen jouw organisatie goed ingericht en wil je liever dieper ingaan op het onderwerp vrijwilligersmanagement? Dan is de verdiepingstraining vrijwilligersmanagement een betere keuze voor jou.

 

Twijfel je of jouw basiskennis op orde is? Dan raden je aan eerst de basistraining te volgen. De basis op orde hebben is namelijk ontzettend belangrijk wil je een succesvolle en langdurige samenwerking met vrijwilligers aangaan. De basis kun je zien als het fundament van een huis. Het fundament moet eerst goed staan voor de rest van het huis gebouwd kan worden. Zo moet binnen het werken met vrijwilligers ook eerst een fundament staan voor je de rest succesvol gedaan kan krijgen.

 


Hoe werkt het?


Dit is een online training. Na inschrijving, ontvang je binnen 1 werkdag een link naar de online leeromgeving. Daar staat de training klaar en kun je in je eigen tijd en op eigen tempo alle lesstof doorlopen. Verder heb je geen aanvullende software nodig. Enkel een computer, tablet of telefoon met internetverbinding en een lekker kopje koffie of thee is voldoende. In totaal ben je ongeveer 13 uur kwijt aan de training. Na afloop van de training ontvang je een digitaal certificaat van deelname met een onbeperkte geldigheidsduur.

 

Tijdens de training krijg je de kans om praktijkopdrachten te maken. Hier krijg je persoonlijke feedback op. Die ontvang je per mail. Ook mag je al je vragen stellen. Dit maakt deze training toch persoonlijk en zorgt ervoor dat jouw persoonlijke leerdoel bereikt wordt. In totaal krijg je 1 jaar toegang tot de online leeromgeving. Dit is meer dan voldoende tijd om de training te volgen.

 


Meedoen?

 

Inschrijven voor de basistraining vrijwilligersmanagement kan op deze pagina.

 

Twijfel je of de basistraining vrijwilligersmanagement geschikt is voor jou of je collega’s of heb je nog een andere vraag? Stuur ons gerust een mail. We helpen je graag verder😊

 

Hopelijk tot ziens tijdens de basistraining vrijwilligersmanagement!

 

Vraag en antwoord


Misschien heb je na het lezen van dit alles nog wat vragen. Daarom hebben we de meest voorkomende vragen en antwoorden voor je op een rij gezet. Heb je een andere vraag? Stuur dan gerust een mail.


Kan ik de motivatie opbrengen om online te leren?

Alleen jij kunt die vraag beantwoorden, maar weet dat de trainer (Suzanne) er altijd voor je is als je vast zit. Ook stelt zij je tijdens de training regelmatig vragen die je scherp en gemotiveerd houden. En omdat de modules opgedeeld zijn in korte lessen, wordt leren ineens heel simpel en leuk! De motivatie komt dan vanzelf.


Waarom zou ik een online training volgen? Mis ik dan niet de groepsinteractie?


Het is aan jou om te bepalen wat je belangrijk vindt. Als je echt graag live wil sparren met anderen tijdens de training, is deze niet voor jou. Maar als je af en toe even met de trainer (Suzanne) wil sparren en daar genoeg aan hebt, dan wel! Daarnaast is er een hele leuke Facebookgroep waar je ook vragen kunt stellen aan anderen. Je bent van harte welkom om lid te worden en daar de interactie met anderen op te zoeken.Mijn werkgever wil/kan de training niet betalen en ik heb er het geld er niet voor, maar wil toch graag meedoen. Is hier een oplossing voor?

Geen probleem, want je kunt ook in termijnen betalen. Daardoor is het voor iedereen mogelijk om mee te doen. Wees ook niet bang om een investering in jezelf te maken, want je bent het waard en je gaat er profijt van hebben tijdens de rest van je leven. Kennis en vaardigheden neemt niemand je ooit meer af!


Er zijn zoveel cursussen voor zoveel uiteenlopende prijzen. Waarom zou ik voor deze kiezen?

Het is niet aan ons om je te overtuigen. Als je na het lezen van deze info nog niet enthousiast bent, is dit misschien niet de juiste keuze voor jou. En dat is ook oké😊. Omdat ik dit wel een terechte vraag vind, deel ik nog even wat deze training anders maakt.Deze training is uniek omdat het de enige online training is in dit vakgebied die je helemaal in je eigen tijd en op eigen tempo kunt doorlopen maar waar je ook nog eens persoonlijke begeleiding bij krijgt. Ideaal in deze drukke tijd waarin we toch ook behoefte hebben aan persoonlijk contact!


Daarnaast leer je in deze training niet alleen van ons, maar ook van andere experts. We hebben namelijk de kennis van diverse experts samengebracht. En is deze info ook nog eens vertaald naar de praktijk waardoor je het meteen in je werk kunt toepassen.


Tot slot een stukje openheid over de prijs. We beloven je dat de prijs eerlijk is. We hebben hierin de kosten berekend die wij betalen voor de online leeromgeving en nog wat andere technische zaken die nodig zijn voor het draaiende houden van de online leeromgeving. Daarnaast zit er een stukje in de investering voor de tijd die we eraan kwijt zijn, want je krijgt immers persoonlijke begeleiding. Maar dat is het ook. We vragen niet te veel.


Ik ben niet technisch, gaat dit me wel lukken?

Dat weten we 100% zeker! Je krijgt namelijk een hele duidelijke handleiding. En zelfs als je er dan niet uit komt, staan we voor je klaar om te helpen. Ook is het tot nu toe elke andere deelnemer gelukt, en als zij het kunnen, kun jij het ook!


Ik heb de post HBO innovatief vrijwilligersmanagement gevolgd. Leer ik dan nog wel iets nieuws in deze training?

Jazeker! Je leert altijd weer wat nieuws. De wereld is namelijk constant in beweging en deze training wordt jaarlijks vernieuwd waardoor je altijd iets leert wat van toepassing is op de huidige tijd. Er hebben al meerdere vrijwilligerscoördinatoren meegedaan die de post HBO innovatief vrijwilligersmanagement hebben gevolgd en er toch weer iets nieuws uit hebben geleerd. Ben jij de volgende?


Wat nou als ik de training niet goed vind?

Er is een niet goed geld terug garantie. Binnen 14 dagen na aanmelding mag je hier gebruik van maken. Er is dus geen reden waarom je het niet gewoon kunt proberen.


Nog twijfels? Doe mee aan de gratis proefles! Aanmelden voor de gratis proefles kan door een mail te sturen naar info@deklimopacademie.nl.