Het gezicht achter De Klimop Academie
Hoi! Mijn naam is Suzanne de Baere en ik geloof erin dat vrijwillige inzet de wereld zoveel mooier maakt. Er is iets bijzonders aan mensen die zich belangeloos inzetten en ik vind vrijwillige inzet magisch, terwijl het tegelijkertijd ook de normaalste zaak van de wereld is. In Nederland doet namelijk ongeveer een kwart van de mensen vrijwilligerswerk. Maar toch vind ik het magisch. Vrijwilligers voegen namelijk waarde toe die door betaalde beroepskrachten niet altijd geboden kan worden. Denk aan ervaringsdeskundigheid en tijd om extra aandacht te bieden waar verzorgend personeel bijvoorbeeld niet aan toe komt. Of kennis en ervaring over een bepaald onderwerp die mensen binnen een organisatie nu nog missen. Vrijwilligers zijn dus ontzettend belangrijk! Maar dit geldt ook voor de vrijwilligerscoördinator. Want zonder jou worden vrijwilligers niet goed begeleid. Jij bent de persoon die vrijwilligers faciliteert en zorgt dat ze alles hebben om het vrijwilligerswerk goed uit te voeren. Je speelt een onschatbare rol in vrijwillige inzet! En daarom moeten we jou koesteren.
En daar kom ik om de hoek. Het is namelijk mijn missie om de samenwerking tussen vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren te versterken. Dit doe ik door kennis te delen die relevant is voor jou als vrijwilligerscoördinator. Kennis over hoe je goed samenwerkt met vrijwilligers. Daardoor kun jij je werk nog beter doen, groeit je zelfvertrouwen en wordt jouw samenwerking met je vrijwilligers nog sterker.
Hoe is mijn missie ontstaan?
Geen zin om de hele tekst te lezen? Bekijk deze video dan even. Hier stel ik me aan je voor.
In 2018 studeerde ik af van de opleiding international leisure management. Een leuke opleiding, maar had ik er iets geleerd over het werken met vrijwilligers? Nee. En wat ging ik doen in mijn eerste echte functie? Met vrijwilligers werken! Ik kwam als projectmedewerker (en later medewerker welzijn) terecht in een ouderenzorginstelling waar ik samen met de vrijwilligers diverse activiteiten mocht uitvoeren.
In het begin wist ik niet goed wat ik aan moest met vrijwilligers. Ik vond het geweldig dat ze er waren, maar wat was mijn rol hierin? Ik moest ze aansturen, maar hoe dan? Je kunt vrijwilligers toch niet vertellen wat ze moeten doen? Ze worden immers niet betaald. Dat is wat ik dacht. Daarnaast had ik geen idee hoe ik problemen die tussen vrijwilligers zelf speelde, of tussen vrijwilligers en collega’s, kon oplossen en kwam ik in aanraking met vrijwilligers die een stukje extra begeleiding en aandacht nodig hadden. Gaandeweg leerde ik aardig hoe ik de vrijwilligers het beste kon faciliteren en begeleiden, maar het was pas in een volgende functie waar het echt begon.
Er ging een wereld voor me open
Ik kwam terecht in een natuurbeschermingsorganisatie waar ik weer met vrijwilligers mocht werken. Anders dit keer was dat ik scholing mocht volgen. Er ging een wereld voor me open! Er was nog zoveel meer mogelijk met vrijwilligers dan ik dacht. Zo leerde ik dat er modellen bestaan die je kunt gebruiken om de samenwerking tussen vrijwilligers verder te versterken. En dat er verschillende leiderschapsstijlen bestaan. Maar ook dat je je grenzen mag aangeven als vrijwilligers daar overheen dreigen te gaan. En ik leerde dat het juist de bedoeling is dat je als vrijwilligerscoördinator vrijwilligers aanstuurt. Maar dan wel op een passende manier. Ik kreeg meer zelfvertrouwen en zag hoe de samenwerking met mijn vrijwilligers steeds sterker werd. Hierdoor was het eerste zaadje geplant. Het leek me geweldig om hetzelfde terug te doen voor andere vrijwilligerscoördinatoren, maar wist nog niet precies hoe.
En toen kwam dit onderzoeksrapport uit
Niet veel later kwam het onderzoeksrapport ‘Rol en positie van de coördinator vrijwillige inzet’ van Movisie uit. In het rapport stond dat er meer behoefte was aan scholing voor vrijwilligerscoördinatoren. Het eerder geplante zaadje, werd nu een spruit. Ik besloot contact te leggen met vrijwilligerscoördinatoren uit diverse zorginstellingen om te pijlen of zij inderdaad behoefte hebben aan scholing, en zo ja, in welke vorm. En dit bleek inderdaad het geval!
Daar wilde ik natuurlijk maar al te graag een bijdrage aan leveren. Zogezegd, zo gedaan. Ik ben de kennis die ik eerder had geleerd gaan delen. En zo is De Klimop Academie ontstaan.
Ik ben er voor jou!
Vanuit De Klimop Academie hoop ik jou, de vrijwilligerscoördinator, te mogen helpen bij het versterken van de samenwerking met je vrijwilligers. Ook hoop ik je meer zelfvertrouwen te geven waardoor je je werk nog leuker gaat vinden. Dit doe ik door zoveel mogelijk kennis te delen in verschillende vormen en maten, van gratis blogs tot aan betaalde trainingen. Dit is kennis die ik zelf heb geleerd van experts die ik volg. Denk hierbij aan NOV, Lucas Meijs, Willem Jan de Gast en Movisie. Door de jaren heen heb ik deze kennis in de praktijk gebracht. Zie ik dat het werkt? Dan geef ik het weer door aan andere vrijwilligerscoördinatoren.
Daarnaast werk ik zelf ook nog steeds met vrijwilligers. Ik vind het geweldig om dit te doen, en het biedt me de kans om mijn kennis en vaardigheden steeds opnieuw te versterken.
En natuurlijk ben ik zelf ook vrijwilliger. Zo ondersteun ik een dame op leeftijd bij het doen van de boodschappen en het onderhouden van haar tuin. Ik vind het geweldig om te kunnen doen voor haar en haal er zelf ook veel uit. Zo leer ik elke keer weer iets van haar levenslessen. En als ik haar dan weer zie stralen omdat ik er ben, kan mijn dag niet meer stuk!
En nu jij!
Genoeg over mij. Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal. Wie ben je? Waar werk je? Ben je zelf ook vrijwilliger? Zou je dat met me willen delen? Je mag me een mail sturen of een DM via social media. Ik kijk er nu al naar uit je te ontmoeten!