
Eerder deze maand gaven we een inspiratiesessie over vrijwilligers werven waarin we echte praktijkvoorbeelden deelden van organisaties die het werven van vrijwilligers op een vernieuwende manier aanpakken. In dit blog zetten we de voorbeelden voor je op een rij.
Tip: in de onderstaande video kun je de inspiratiesessie terugkijken.
De krachten bundelen om samen makkelijker vrijwilligers te werven
Het eerste voorbeeld staat in het teken van samenwerken. Vrijwilligers werven hoef je namelijk niet alleen te doen. Kijk maar eens naar de campagne Museumhelden waarin musea in ‘t Gooi en Vechtstreek de handen ineensloegen.
Ze stelden een gezamenlijke vacaturebank en website op, waardoor ze nog maar één gezamenlijke website hoefden te promoten, in plaats van al hun afzonderlijke websites. Daaromheen ontwikkelde ze een hele campagne voor meer zichtbaarheid. Deze campagne is in diverse media gedeeld. Dit leidde tot meer zichtbaarheid, waaronder bij potentiële vrijwilligers.
Een ander voorbeeld van de krachten bundelen om samen meer vrijwilligers te werven is de campagne Voar van Vrijwilligerscentrale Utrecht. Zij zorgde ervoor dat er één plek komt waar (potentiële) vrijwilligers informatie kunnen vinden over vrijwilligerswerk en zich kunnen aanmelden als vrijwilliger, waarop zij door bedrijven in Utrecht benaderd kunnen worden.
In dit webinar van Deedmob wordt kort uitgelegd hoe deze campagne is ontwikkeld. Mogelijk kun je hier inspiratie uithalen voor een eigen campagne!
Creatieve en fysieke acties
In een tijdperk waarin alles online lijkt te gebeuren, kunnen fysieke acties verrassend effectief zijn. Een inspirerend voorbeeld komt van M-pacht Enschede, dat houten borden met vacatures en QR-codes bij lokale ondernemers plaatste. Deze benadering valt op en nodigt mensen uit om ter plekke te bekijken welke vrijwilligersvacatures er zoal zijn.
Daarnaast organiseerde zorgorganisatie Cello een ludieke actie door fietsenzadelhoezen met daarop de boodschap ‘Vrijwilliger bij Cello, dat zit goed’ uit te delen, wat leidde tot spontane gesprekken met potentiële vrijwilligers.
Open dagen: laat mensen kennismaken
Een open dag is een laagdrempelige manier om mensen te laten ervaren wat jouw organisatie doet. In Amerika houden musea regelmatig open dagen, mede om het vrijwilligersbestand diverser te maken. Op een open dag komen namelijk ook nieuwe doelgroepen af. Ook voor andere soorten organisaties, zoals de zorg en welzijn, kan deze optie interessant zijn.
Ook in Nederland wordt dit gedaan. Zo ook door museum BroekerVeiling die deze strategie gebruikte om bezoekers een kijkje achter de schermen te geven. Dit bood de kans om in gesprek te gaan met bezoekers over de mogelijkheid om vrijwilliger te worden. Door buurtbewoners actief uit te nodigen, betrek je direct de lokale gemeenschap.
Wat dit museum daarnaast deed om meer bezoekers te generen, was de open dag delen in diverse regionale dagbladen. Dit heeft meteen ook voor meer zichtbaarheid gezorgd bij potentiële vrijwilligers.
Vrijwilligers als ambassadeurs: deel hun verhalen
Niets spreekt meer tot de verbeelding dan een goed verhaal. Vrijwilligersverhalen laten zien hoe waardevol vrijwilligerswerk kan zijn – niet alleen voor de organisatie, maar ook voor de vrijwilliger zelf.
Een mooi voorbeeld is Het Openluchtmuseum. Zij delen persoonlijke verhalen van vrijwilligers op hun website, vaak ondersteund door video’s (over video’s vertellen we je later in dit blog meer). Dit maakt het werk tastbaar en aantrekkelijk voor potentiële vrijwilligers.
Inspirerende titels
Stel, jij opent de lokale vacaturebank, zoekt op vrijwilligerswerk in Rotterdam en ziet dan 10 vacatures staan met de titel ‘vrijwilligers gezocht’. Welke klik je dan aan? Welke springt er voor jou tussenuit?
De kans bestaat dat ze er allemaal niet tussenuit springen. Dat laat meteen het belang zien van een pakkende titel. Door jouw vrijwilligersvacature een pakkende titel te geven. Laat je ‘m opvallen. Je zorgt er zo voor dat het oog van de vrijwilliger naar jouw vacature getrokken wordt.
Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze vrijwilligersvacature van Eilandzorg.
Of deze van NLvoorElkaar.
Tip: vind je het lastig om originele titels te bedenken? Vraag dan ChatGPT eens om hulp. Dit is een gratis AI-tool waar je jouw vacature kunt uploaden en die jou zo meerdere titels kan geven.
Als test vroegen wij ChatGPT om 10 pakkende en originele titels te bedenken voor een vrijwilligersvacature waarin een chauffeur werd gezocht. Dit is waar ChatGPT mee kwam.

Al een stuk beter dan ‘vrijwilligers gezocht’, vind je ook niet?🙂
Maak gebruik van video’s
Het inzetten van video’s is een hele goede manier om vrijwilligers te werven. Video’s vallen namelijk op én ze geven potentiële vrijwilligers een goed beeld van wie jouw organisatie is en wat jullie doen.
Kijk hier bijvoorbeeld hoe De Zaanse Molen een video gebruikt om vrijwilligers te werven.
Het Grootste Museum gebruikt ook video’s, maar dan net even op een andere manier.
Gebruik van social media
Social media biedt ongekende mogelijkheden om vrijwilligers te bereiken. Denk aan platforms zoals LinkedIn, Facebook of Instagram. Pauline van der Zee, coördinator welzijn bij Zorggroep Oude en Nieuwe land deelde met ons in een podcast aflevering wat zichtbaar zijn op LinkedIn haar allemaal heeft gebracht en hoe het haar nieuwe vrijwilligers oplevert- zonder actief te werven. Haar geheim? Consistent posten en authentiek zijn. Door 5x per week een bericht te plaatsen over iets wat ze tijdens haar werk beleefde, trok ze trouwe volgers aan, waar ook weer potentiële vrijwilligers tussen zaten.
Wil je zelf ook beginnen met social media? Kijk dan deze video van Erfgoed vrijwilliger eens. Daarin worden praktische tips gedeeld.
Storytelling in vacatures
Een vacaturetekst in verhalende vorm kan het verschil maken. In plaats van een opsomming van taken en eisen, kun je een dag uit het leven van een vrijwilliger beschrijven. Dit maakt de functie levendiger en zorgt ervoor dat potentiële vrijwilligers zich kunnen inleven. Zie dit pakkende voorbeeld van Deedmob maar eens.
Het grote voordeel van vacatures die via storytelling zijn geschreven, is dat ze én beter gelezen worden, én beter onthouden worden. Verhalen vallen op. Daarnaast wil men vaak weten hoe een verhaal afloopt, waardoor de vacature ook echt helemaal wordt gelezen. Doordat verhalen beter in ons hoofd blijven hangen dan een opsomming van feitelijke informatie, vergroot je ook nog eens de kans dat jouw vacature niet vergeten wordt als je storytelling inzet.
De sleutel tot succesvol werven
Er zijn talloze manieren om vrijwilligers te werven, maar de sleutel ligt in creativiteit en verbinding. Of je nu kiest voor samenwerking, storytelling of een fysieke actie, het belangrijkste is dat je authentiek bent en laat zien wat jouw organisatie uniek maakt. En dat je jouw organisatie überhaupt laat zien. Potentiële vrijwilligers kunnen alleen aanhaken als ze weten dat jullie bestaan.
Mocht je behoefte hebben om meer te leren over vrijwilligers werven, en het fijn vinden dat iemand met je meekijkt, doe dan gerust een keer mee met onze cursus over vrijwilligers werven. We helpen je graag verder!
Reactie plaatsen
Reacties