De wettelijke vrijwilligersvergoeding stijgt in 2023

Gepubliceerd op 31 december 2022 om 19:24
Vrijwilligersvergoeding 2023

In 2022 was de maximale vrijwilligersvergoeding €1800 per jaar met een maximum van €180 per maand en €5 per uur. In 2023 gaat deze vergoeding omhoog naar €1900 per jaar met een maximum van €190 per maand en €5 per uur (bron: Belastingdienst). 

 

Wat houdt dit precies in?

 

Vrijwilligers mogen een belastingvrije vergoeding ontvangen van maximaal €1900 per jaar. Hieronder valt de vrijwilligersvergoeding maar ook een eventuele vergoeding voor de gemaakte kosten (denk hierbij aan reiskosten of de declaratie van spullen). Dit betekent dat de vrijwilliger zowel een vrijwilligersvergoeding mag ontvangen als dank voor zijn inzet en daarnaast ook een onkostenvergoeding voor de gemaakte kosten, maar beide bedragen bij elkaar opgeteld niet boven de €1900 per jaar mag komen. Doet dit het wel? Dan betaald de vrijwilliger belasting over de ontvangen vergoeding. Deze regel geldt voor alle vrijwilligers boven de 21 jaar oud.

 

Let op bij vrijwilligers met een uitkering

 

Ontvangen jouw vrijwilligers een vergoeding en een uitkering? Wijs ze dan op het volgende. Het ontvangen van een vrijwilligersvergoeding kan invloed hebben op de hoogte van de uitkering. Zo is in dit artikel van RTL Nieuws te lezen dat menig vrijwilliger die een uitkering ontvangt en daarnaast ook een vrijwilligersvergoeding wordt gekort op de uitkering, en flink ook. Het is daarom altijd goed om deze informatie op voorhand even te bespreken met nieuwe vrijwilligers. Twijfelen jullie over of dit bij jullie ook het geval is? Win dan advies in bij de organisatie waar de vrijwilliger zijn uitkering van ontvangt. Zo weet je altijd zeker of het goed zit.

 

Is een vergoeding verplicht?

 

Het geven van een vrijwilligersvergoeding is niet verplicht en ook niet noodzakelijk. Wel raden wij altijd aan om te zorgen dat de onkosten van de vrijwilliger wel vergoed worden. In de regel geldt dat vrijwilligerswerk nooit geld mag kosten.

 

Wist je dat?

 

Wist je dat je bij De Klimop Academie ook scholing kunt volgen over het werken met- en leidinggeven aan vrijwilligers? Zo leer je in onze basistraining vrijwilligersmanagement hoe je een goede basis legt voor het werken met vrijwilligers en ga je in onze verdiepingstraining vrijwilligersmanagement de diepte in op verschillende onderwerpen waar je als vrijwilligerscoördinator nog meer mee te maken krijgt. En in de spoedcursus vrijwilligers werven gaan we samen aan de slag met het werven van vrijwilligers op een vernieuwende manier.


Daarnaast publiceren we regelmatig ook gratis e-books. Dit doen we allemaal om jou een stukje verder te helpen en ervoor te zorgen dat de samenwerking tussen jou en de vrijwilligers nog sterker wordt en jullie nog meer goeds kunnen doen voor jullie cliënten en/of patiënten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.