10 tips om vrijwilligers te behouden

Gepubliceerd op 8 december 2022 om 20:10
Vrijwilligers behouden

De afgelopen tijd heb je het misschien al vaker voorbij horen komen. Het aantal vrijwilligers is gedaald. Op de website van CBS is daarover het volgende te lezen:

‘’In 2021 gaf 39 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder aan zich minstens één keer per jaar als vrijwilliger ingezet te hebben voor een organisatie of vereniging. Er is sprake van een daling ten opzichte van de voorgaande jaren. Tussen 2012 en 2019 (vóór corona) was dat gemiddeld 49 procent, in 2020 (eerste coronajaar) was 44 procent actief als vrijwilliger. Vooral het aandeel dat in de afgelopen vier weken vrijwilligers werk deed is relatief sterk gedaald van 30 procent in voorgaande jaren tot respectievelijk 21 en 22 procent in 2020 en 2021.’’

Bron: CBS. 

Deze ontwikkeling maakt dat het belangrijker dan ooit is om de vrijwilligers die je al hebt te behouden en daarom delen we 10 tips over hoe je jouw vrijwilligers koestert.

 

Kijktip: in deze video delen we 6 tips over hoe je vrijwilligers behoudt en verbindt aan de organisatie. 

Tip 1: bied voldoende ontwikkelingsmogelijkheden

 

Er komt een bepaald moment dat de vrijwilliger uit het vrijwilligerswerk heeft gehaald wat hij hoopte te halen. Dit is het moment waarop hij besluiten te stoppen. Door voldoende ontwikkelingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden te bieden, ga je deze vrijwilligers in de toekomst weten te behouden. Het is namelijk niet altijd zo dat de vrijwilliger ook meteen genoeg heeft gehad van de organisatie.

Bij doorgroeimogelijkheden kun je denken aan een taak of functie met meer verantwoordelijkheid en eigen zeggenschap. En bij ontwikkelingsmogelijkheden kun je denken aan scholing en deskundigheidsbevordering.

 

Tip 2: toon waardering

 

Dit is en blijft bij uitstek nog steeds één van de belangrijkste dingen die je moet doen als je met vrijwilligers werkt. Een vrijwilliger die zich niet gezien of gewaardeerd voelt, blijft niet lang actief. Toon daarom regelmatig je waardering. Dit kun je doen door het uit te spreken, of door vrijwilligers af en toe een attentie te geven. Maar ook zorgen voor de juiste begeleiding en onkostenvergoeding vallen hieronder.

 

Tip 3: blijf in gesprek

 

Persoonlijk contact wordt gewaardeerd door vrijwilligers en daarnaast is een persoonlijk gesprek een mooi moment om te peilen of de vrijwilliger nog op zijn plek zit of toch stiekem iets anders zou willen doen. Belangrijk hierbij is om ook echt te luisteren naar de vrijwilliger en iets te doen met zijn input.

 

Tip 4: betrek vrijwilligers zoveel mogelijk bij de organisatie

 

Vrijwilligers willen echt onderdeel zijn van de organisatie, en dat verdienen ze ook. Houd de vrijwilliger daarom op de hoogte over wat er speelt binnen de organisatie, bijvoorbeeld met een periodieke nieuwsbrief.

 

Tip 5: geef vrijwilligers inspraak

 

Vrijwilligers willen iets betekenen en willen dat op hun eigen manier bereiken. Door vrijwilligers inspraak te geven, voldoe je aan die behoefte. De vrijwilliger kan dan zelf bepalen wat voor hem of haar betekenisvol is en het vrijwilligerswerk op die manier vormgeven. Laat vrijwilligers bijvoorbeeld meedenken over het vrijwilligersbeleid, over welke taken wel of niet worden toegevoegd aan het activiteitenschema en andere zaken waar zij bij betrokken zijn.

 

Tip 6: de juiste vrijwilliger op de juiste plek

 

Zorg dat je een vrijwilliger matcht aan een taak die past bij zijn talenten. Zo zorg je voor de beste match, en een goede match zorgt ervoor dat vrijwilligers langer actief blijven.

 

Tip 7: vier successen samen

 

Door samen successen te vieren, laat je de vrijwilliger zien wat zijn inzet betekent voor de organisatie. Dit is een mooie stimulans voor de vrijwilliger en iets wat heel motiverend kan werken en een gemotiveerde vrijwilliger blijft langer actief.

 

Tip 8: heb oog voor bijzondere momenten

 

Denk hierbij aan verjaardagen, jubilea, Dag van de Vrijwilliger, maar ook het overlijden van een naaste. Stuur op deze momenten een berichtje, kaartje, of een bos bloemen. Je laat hiermee zien dat je echt oog hebt voor de vrijwilliger en hij er echt toe doet. De vrijwilliger waardeert dit en zal zich zeer waarschijnlijk langer binden aan de organisatie omdat hij ziet dat de organisatie goed voor hem is.

 

Tip 9: zorg dat collega’s vrijwilligers ook waarderen

 

Jij kunt natuurlijk je best doen, maar als je collega’s niet aardig zijn voor de vrijwilligers, is de kans groot dat je ze toch verliest. Daarom raden we je aan om collega’s op de hoogte te brengen van het belang van vrijwilligers en van het goeds dat zij doen voor de organisatie en haar cliënten. Vraag je collega’s ook om af en toe eens hun waardering richting de vrijwilliger te tonen.

 

Tip 10: heb oog voor de eigen hulpvraag en zorg dat je hier aan voldoet

 

Al een tijdje is de trend gaande dat vrijwilligers steeds vaker aan de slag gaan vanuit een eigen hulpvraag. Door te onderzoeken wat deze hulpvraag is en hieraan te voldoen, behoud je vrijwilligers. Een vrijwilliger die ook echt iets uit het vrijwilligerswerk haalt zal het vrijwilligerswerk immers langer blijven doen.

 

Dat waren ze dan

 

Dat waren onze tips. Hopelijk heb je er iets aan! Heb jij nog tips voor ons of voor mede collega’s? Laat het ons weten in de reacties of in de besloten Facebookgroep vrijwilligerscoördinatoren in de zorg en welzijnssector.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.