
Eerder schreven we een blog over hoe je succesvol vrijwilligers werft. Na het werven en inwerken van vrijwilligers komt het volgende hoofdstuk, namelijk zorgen dat ze lang en gelukkig mogelijk betrokken blijven bij jouw organisatie. In dit blog delen we een aantal praktische tips waarmee je vrijwilligers gemotiveerd en betrokken houdt.
Kanttekening: hoewel de meeste vrijwilligerscoördinatoren en organisaties het liefst een vaste groep aan trouwe vrijwilligers willen, is dit niet altijd meer wat de vrijwilliger wil. Steeds meer vrijwilligers zetten zich op flexibele basis, tijdelijk of eenmalig in. Ook is te zien dat steeds minder mensen zich vast verbinden aan één specifieke organisatie. Het is goed om dit in je achterhoofd te houden. Als je nu merkt dat het lastiger is om vrijwilligers te verbinden aan je organisatie, is dit dus niet direct iets om je zorgen over te maken.
Tip 1: werk vanuit een gezamenlijke missie en laat vrijwilligers hier écht aan bijdragen
Vrijwilligers alleen maar inzetten voor de rotklusjes die niemand anders binnen de organisatie wil doen, en jij zelf eigenlijk ook niet, is funest voor een goede samenwerking. Dit is ook beschreven in de 7 doodzonden van vrijwilligerswerk, die door vrijwilligersmanagement expert Susan J. Ellis op papier zijn gezet.
Luistertip: in deze podcastaflevering nemen we de 7 doodzonden van vrijwilligerswerk met je door en deelt Suzanne tips over hoe je deze kunt omdraaien (mocht je ze herkennen).
Wil je vrijwilligers gemotiveerd en betrokken houden? Werk dan vanuit een gezamenlijke missie en laat ze taken doen die echt bijdragen aan het bereiken van deze missie.
Het is daarom goed om zelf helder te hebben wat jullie missie (grote droom) is en dit naar de buitenwereld toe uit te dragen. De juiste vrijwilliger zal zich aangetrokken voelen en zich willen verbinden aan deze missie.
Ook helpt het om kritisch te kijken naar taken waar je vrijwilligers voor zoekt. Dragen die taken bij aan het verwezenlijken van jullie missie? Of doen jullie ze omdat het altijd zo werd gedaan? Als dat laatste het geval is, onderzoek dan of de taak anders ingericht kan worden of misschien zelfs wel van het takenlijstje af kan.
Het uitgangspunt is dat wanneer een vrijwilliger het gevoel heeft echt bij te dragen aan de missie van jouw organisatie (een missie waar hij of zij volledig achter staat) en de resultaten van zijn of haar inzet ziet, hij of zij ook langer betrokken blijft bij de organisatie.
Tip 2: faciliteer en ondersteun de vrijwilliger
Wil je vrijwilligers blij, gemotiveerd en betrokken houden? Zorg er dan voor dat ze alles hebben wat ze nodig hebben om het vrijwilligerswerk te kunnen uitvoeren. Van de juiste werkinstructies tot aan benodigde middelen.
Denk hier maar eens aan: hoe lang zou jij ergens blijven als je je werk niet kunt doen omdat er geen spullen voor je geregeld zijn? Of als je nooit uitleg hebt gekregen over hoe het werkt?
Bij het faciliteren van vrijwilligers gaat het ook om zorgen voor de juiste begeleiding. Denk hierbij aan een goede inwerkperiode en een aanspreekpunt waar de vrijwilliger terecht kan met vragen (ook na de inwerkperiode). Maar ook om vrijwilligers op de hoogte te houden van actualiteiten en ontwikkelingen binnen de organisatie. Net zoals alle anderen binnen de organisatie horen vrijwilligers te weten wat er speelt.
Tip 3: zie, erken en luister naar vrijwilligers
Voor de meeste mensen geldt dat ze gezien en gehoord willen worden en erkenning willen krijgen voor wat ze doen. Dat geldt ook voor vrijwilligers.
Persoonlijke aandacht en waardering maken vaak het grootste verschil. Vrijwilligers willen niet alleen ‘een taak uitvoeren’, maar zich echt gezien en gewaardeerd voelen. Neem de tijd voor een praatje voor of na een dienst (of lunch samen met vrijwilligers), stuur eens een persoonlijk kaartje of een berichtje als iemand iets bijzonders heeft gedaan, en vier successen samen. Wees ook oprecht nieuwsgierig naar de ideeën en ervaringen van vrijwilligers, en laat merken dat hun bijdrage ertoe doet. Zo bouw je een band op, voelen zij zich betrokken en blijven ze gemotiveerd.
Tip 4: onderzoek wat vrijwilligers motiveert
Elke vrijwilliger doet vrijwilligerswerk vanuit een bepaalde motivatie. Bijvoorbeeld omdat het de vrijwilliger een goed gevoel geeft. Of omdat de vrijwilliger de wereld een stukje mooier wil maken. Wat die motivatie is verschilt van persoon tot persoon en daarom raden wij aan om dit aan de vrijwilliger zelf te vragen. Een kennismakingsgesprek is hier een mooi moment voor, maar ook tijdens een evaluatiegesprek kun je polsen hoe het nu zit met de beweegredenen.
Zo leer je al je vrijwilligers kennen en weet je uiteindelijk wat hen motiveert. En als je dat weet, dan kun je jezelf gaan afvragen of dat ook is wat je de vrijwilliger nu biedt.
Nog meer manieren om vrijwilligers gemotiveerd en verbonden te houden
Werken vanuit een gezamenlijke missie en vrijwilligers iets laten doen wat echt bijdraagt aan deze missie zijn mooie manieren om vrijwilligers gemotiveerd en betrokken te houden. Verder helpt het om vrijwilligers te faciliteren en ervoor te zorgen dat ze alles hebben wat ze nodig hebben om het vrijwilligerswerk goed te kunnen uitvoeren. Daarnaast zijn erkenning en waardering cruciaal, en helpt het om te onderzoeken wat vrijwilligers binnen jouw organisatie motiveert.
Wil jij met meer zelfvertrouwen je vrijwilligers motiveren en binden? In onze basistraining vrijwilligersmanagement ontdek je praktische tips, inspirerende voorbeelden en direct toepasbare strategieën waarmee je morgen al het verschil maakt. Zo kun je op jouw eigen manier bouwen aan een betrokken en enthousiast vrijwilligersteam.
Op naar een mooie samenwerking!
Bonustip: in deze video deelt Suzanne 6 tips over hoe je vrijwilligers kunt behouden en verbinden aan je organisatie.
Wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen over vrijwilligersmanagement? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Reactie plaatsen
Reacties