Vrijwilligers verbinden aan de organisatie; hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 6 september 2021 om 11:45
vrijwilligers verbinden aan de organisatie

In een eerder blog kon je lezen hoe je vrijwilligers kunt werven op een vernieuwende manier. Nadat je nieuwe vrijwilligers hebt gevonden en ingewerkt, is het natuurlijk goed om deze vrijwilligers te verbinden aan jouw organisatie. Het hebben van een team aan trouwe en vaste vrijwilligers is niet alleen heel fijn voor jou als vrijwilligerscoördinator, maar is ook goed voor het imago van jouw organisatie. Het hebben van een vast team aan trouwe vrijwilligers die enthousiast zijn over het vrijwilligerswerk binnen jouw organisatie creëert namelijk een positief imago. En het hebben van een positief imago helpt weer bij het aantrekken van nieuwe vrijwilligers, want nieuwe vrijwilligers voelen zich simpelweg sneller aangetrokken tot een organisatie waar de huidige vrijwilligers enthousiast en tevreden zijn. De huidige vrijwilligers die enthousiast zijn over het vrijwilligerswerk zijn dan ambassadeurs van de organisatie. 

In het verbinden van vrijwilligers aan de organisatie staat het motiveren en werken vanuit een gezamenlijke missie centraal. Dat is waar we het in dit blog over gaan hebben. 

Kijktip: in deze video delen we 6 tips over hoe je vrijwilligers kunt behouden en verbinden aan je organisatie.

Werken vanuit een gezamenlijke missie

 

Wil je vrijwilligers verbinden aan de organisatie? Dan is het goed om helder te hebben wat de missie is van jouw organisatie en om deze missie vervolgens uit te dragen naar de buitenwereld. De juiste vrijwilliger voelt zich dan aangetrokken en wil zich verbinden aan deze missie. Wanneer een vrijwilliger het gevoel heeft ook echt bij te dragen aan deze missie, blijft de vrijwilliger langer actief binnen de organisatie. De vrijwilligers is dan verbonden met de organisatie en haar missie. Je missie uitdragen en de vrijwilliger ook echt laten bijdragen aan het verwezenlijken van de missie is dus de eerste sleutel in het verbinden van vrijwilligers aan de organisatie. 

 

Vrijwilligers motiveren

 

Een tweede sleutel in het verbinden van vrijwilligers aan de organisatie is om steeds weer in te spelen op de motivatie van vrijwilligers. Het hebben van een gezamenlijke missie en de vrijwilliger ook echt bij laten dragen aan deze missie motiveert, maar er zijn nog meer manieren om vrijwilligers te motiveren. Vrijwilligers motiveren is erg belangrijk in het verbinden van vrijwilligers aan de organisatie. Uiteindelijk heeft iedereen motivatie nodig om iets te doen en dit geldt zeker voor vrijwilligerswerk. In tegenstelling tot betaalde beroepskrachten, krijgen vrijwilligers namelijk niet betaalt (soms met uitzondering van de vrijwilligersvergoeding) en hebben zij dus de keuze om hun tijd in te zetten voor jouw organisatie of voor andere organisaties. Het is daarom niet zo dat de vrijwilliger afhankelijk is van zijn of haar functie binnen jouw organisatie en de keuze om te stoppen met vrijwilligerswerk is makkelijk gemaakt. Laten we eens kijken naar manieren om vrijwilligers te motiveren. 

 

Vrijwilligers motiveren; hoe doe je dat?

 

Hoe kun je vrijwilligers het beste motiveren? Daar is geen pasklaar antwoord op te geven, want elk persoon is anders en elke vrijwilliger is op een andere manier te motiveren. Wel zijn er een aantal zaken die vrijwilligers in het algemeen motiveren. Om de motivatie van individuele vrijwilligers te ontdekken, kun je hier het beste naar vragen (bijvoorbeeld tijdens een intake- of evaluatiegesprek). Zo doende leer je al je vrijwilligers kennen en weet je uiteindelijk wat elke vrijwilliger motiveert. Om je op weg te helpen, delen we nu drie manieren die over het algemeen voor alle vrijwilligers goed werken. 

 

Zorgen voor passende begeleiding

 

Wat motiverend werkt voor vrijwel alle vrijwilligers is het krijgen van passende begeleiding. Hoewel er zeker vrijwilligers zijn die het beste functioneren binnen een zelfstandige en zelfsturende functie, willen vrijwilligers over het algemeen niet aan hun lot overgelaten worden. Het is dan ook zaak om te zorgen dat vrijwilligers passende begeleiding ontvangen en in het bezit zijn van wat ze nodig hebben om hun functie goed uit te voeren. Denk hierbij aan heldere planningen, op de hoogte gehouden worden van actualiteiten en ontwikkelingen en bij iemand terecht kunnen met vragen.

 

Ook willen vrijwilligers gezien worden. In gesprek blijven en vrijwilligers de nodige aandacht geven is daarmee cruciaal. Zorg daarom dat de je de vrijwilligers op passende wijze, met de nodige aandacht, begeleidt. 

 

Beloning

 

Vrijwel iedereen vindt het fijn om beloond te worden voor zijn of haar inzet en zo ook de vrijwilligers. Bij een beloning kun je denken aan het geven van een presentje tijdens de jaarlijkse dag van de vrijwilliger, maar je kunt ook denken aan het bieden van een financiële beloning in de vorm van een reiskosten- en onkostenvergoeding of een vrijwilligersvergoeding. In 2022 mag een vrijwilliger jaarlijks een onbelastbare vergoeding van €1800 ontvangen met een maximum van €180 per maand. Veel vrijwilligers zien dit als een mooie beloning. Is het bieden van een vrijwilligersvergoeding geen optie? Dan raden we je aan om in elk geval te zorgen voor een onkostenvergoeding. Vrijwilligerswerk mag de vrijwilliger geen geld kosten. 

 

Toon waardering

 

Het waarderen van de vrijwilliger is erg belangrijk, maar nog belangrijker is dat je deze waardering ook toont aan de vrijwilliger. Geef de vrijwilliger af en toe eens een complimentje en wees geïnteresseerd in de nieuwe ideeën die een vrijwilliger heeft en de verhalen die de vrijwilliger wil delen over zijn of haar werkzaamheden. Niks is erger dan dat een vrijwilliger zich niet gewaardeerd of niet gezien voelt. 

 

Op welke andere manieren kun je vrijwilligers motiveren en verbinden aan de organisatie?  

 

Het werken vanuit een gezamenlijke missie is dus erg belangrijk in het verbinden van vrijwilligers aan jouw organisatie. Vrijwilligers motiveren is een andere manier. Je motiveert vrijwilligers onder andere door te zorgen voor passende begeleiding, beloning en het tonen van waardering, maar er zijn natuurlijk nog een hoop andere manieren waarop je vrijwilligers motiveert en verbindt aan jouw organisatie. Heb je behoefte om hier meer over te leren? Dan is de basistraining vrijwilligersmanagement of verdiepingstraining vrijwilligersmanagement iets voor jou.

Veel succes met het motiveren en verbinden van jouw vrijwilligers aan de organisatie!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.