De maximale vrijwilligersvergoeding 2024

Gepubliceerd op 16 december 2023 om 11:35
Maximale vrijwilligersvergoeding 2024

Elk jaar stelt de belastingdienst een grens aan hoeveel geld een vrijwilliger mag ontvangen voor het vrijwilligerswerk zonder daar belasting over te hoeven betalen. De maximale belastingvrije vrijwilligersvergoeding gaat in 2024 omhoog van €1900 naar €2100 per jaar. En van €190 naar €210 per maand.

 

Wat houdt dit precies in?

Vrijwilligers mogen een belastingvrije vergoeding ontvangen van maximaal €2100 per jaar. Hieronder valt de vrijwilligersvergoeding maar ook een eventuele vergoeding voor de gemaakte kosten (denk hierbij aan reiskosten of de declaratie van gekochte spullen). Dit betekent dat de vrijwilliger zowel een vrijwilligersvergoeding mag ontvangen en daarnaast ook een onkostenvergoeding voor de gemaakte kosten, maar beide bedragen bij elkaar opgeteld niet boven de €2100 per jaar mag komen. Kom je wel boven dit bedrag uit? Dan betaald de vrijwilliger belasting over de ontvangen vergoeding. Deze regel geldt voor alle vrijwilligers boven de 21 jaar oud.

 

Let op bij vrijwilligers met een uitkering

Ontvangen jouw vrijwilligers een vrijwilligersvergoeding en een uitkering van het UWV? Wijs ze dan op het volgende. Het ontvangen van een vrijwilligersvergoeding kan invloed hebben op de hoogte van de uitkering. Het is daarom altijd goed om deze informatie op voorhand even te bespreken met nieuwe vrijwilligers. Twijfelen jullie over of dit bij jullie ook het geval is? Win dan advies in bij het UWV. Zo weet je zeker of het goed zit.

Is een vergoeding verplicht?

Het geven van een vrijwilligersvergoeding is niet verplicht en ook niet noodzakelijk. Wel raden wij altijd aan om te zorgen dat de onkosten van de vrijwilliger wel vergoed worden. In de regel geldt dat vrijwilligerswerk nooit geld mag kosten.

Meer weten?

Wil je meer weten over het belonen van vrijwilligers, de vrijwilligersvergoeding en hoe je vrijwilligers kunt compenseren voor de gemaakte kosten? In onze basistraining vrijwilligersmanagement leer je hier alles over.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.