2 tips om vrijwilligers aan te sturen zonder autoritair over te komen

Gepubliceerd op 6 december 2023 om 19:51
Vrijwilligers aansturen

Bij vrijwilligers begeleiden en aansturen komt best wat kijken. Eén van de dingen waar je rekening mee moet houden, is dat je niet te autoritair overkomt. Autoritair overkomen betekent dat je bazig overkomt en als iemand die zijn/haar zin wil doordrukken. Dit is iets wat je niet moet willen. Als je het ons vraagt is het dan ook belangrijk dat je de vrijwilliger inspraak geeft.

 

Waarom is dit zo belangrijk?

Vrijwilligerswerk is iets dat leuk hoort te zijn. En het gevoel hebben geen inspraak te krijgen is niet leuk. En zo creëer je een situatie waarin een vrijwilliger niet blij is met het vrijwilligerswerk. En dat wil je natuurlijk niet.

Daarnaast speelt er nog iets anders mee. Over het algemeen willen vrijwilligers hun eigen ding kunnen doen. Ze zijn vrijwilliger geworden om aan een bepaalde behoefte te voldoen. Kunnen ze in het vrijwilligerswerk niet datgene doen wat ze zo graag willen? Dan stoppen ze of gaan ze elders aan de slag. Door autoritair te zijn en de vrijwilliger niet te laten doen wat hij/zij zo graag wil, verlies je dus vrijwilligers. En ook dat wil je natuurlijk niet.

We zien dit vooral bij de wat jongere vrijwilliger. Deze vrijwilliger houdt minder van regels en opdrachten en heeft vaak ontzettend veel creativiteit die de vrijwilliger zelf wil inzetten tijdens het vrijwilligerswerk.

Daarom is het altijd goed om eens bij jezelf na te gaan hoe jij vrijwilligers begeleidt. Ben jij iemand die de ruimte daar laat voor de vrijwilliger om zijn/haar eigen ding te doen? Of ben je misschien wel iemand die te veel opdrachten geeft en daarin ook autoritair over komt? Hier zijn twee praktische tips die jij kunt toepassen om vrijwilligers te begeleiden en aansturen zonder autoritair over te komen.

Tip 1: geef het vrijwilligerswerk samen vorm

Iemand offert zijn/haar vrijetijd op en daar mag een stukje eigen regie tegenover staan. Bepaal daarom nooit voor de vrijwilliger wat de inhoud wordt van het vrijwilligerswerk. Doe je dit wel? Dan kom je autoritair over (en zul je zien dat vrijwilligers niet lang blijven).

Wat de inhoud van het vrijwilligerswerk wordt, zijn dingen die je samen afstemt. Dus in overleg met de vrijwilliger. Neem dan ook de tijd om hier over in gesprek te gaan.

Tip 2: geef kaders mee waarbinnen de vrijwilliger het vrijwilligerswerk zelf vorm mag geven

Zoals je net al las, is het belangrijk dat je het vrijwilligerswerk samen vormgeeft. Nu zijn er natuurlijk wel bepaalde regels waar een vrijwilliger zich aan moet houden (dit is net zo goed het geval voor betaalde krachten).

Wat zijn deze regels binnen jouw organisatie? Wat zijn de randvoorwaarden van het vrijwilligerswerk? En wat mag de vrijwilliger helemaal zelf bepalen?

Door dit af te stemmen weet de vrijwilliger waar hij/zij aan toe is en hoef jij minder vaak opdrachten te geven (handig als je niet autoritair over wil komen) 😊

Nog meer inspiratie en tips

Er is natuurlijk nog meer wat je kunt doen om niet autoritair over te komen tijdens het aansturen en begeleiden van vrijwilligers. Meer van dit soort tips leer je in onze basistraining vrijwilligersmanagement en verdiepingstraining vrijwilligersmanagement. Vind je dit interessant en wil je hier nog veel meer over leren. Dan zijn deze trainingen echt een aanrader!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.