De grote voordelen en succesverhalen van medewerkersvrijwilligerswerk

Gepubliceerd op 23 januari 2023 om 15:44
Medewerkersvrijwilligerswerk

Eerder benoemde we in een blog al dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen om hun personeel vrijwilligerswerk te laten doen onder werktijd. Medewerkersvrijwilligerswerk noem je dat. Ook beschreven we hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan. In dit blog duiken we dieper in op de voordelen van medewerkersvrijwilligerswerk. Buitenom dat het heel interessant is om deze voordelen te kennen, is het ook handig. Door deze voordelen voor te leggen aan bedrijven, vergroot je de kans dat ook zij hun personeel vrijwilligerswerk bij jou gaan laten doen. En dit is weer een mooie kans om nieuwe vrijwilligers te werven. Daarnaast is het een kans om vrijwilligers te werven die bepaalde kennis en competenties hebben. Je kunt namelijk gericht opzoek gaan naar bedrijven die doen wat jij nodig hebt. Laten we hier eens dieper op induiken.

 

Wat is medewerkersvrijwilligerswerk

 

Medewerkersvrijwilligerswerk is vrijwillige inzet voor medewerkers van een bedrijf. Anders gezegd: het personeel van een bepaald bedrijf mag vrijwilligerswerk doen onder werktijd. Ze krijgen dus doorbetaald op het moment dat ze vrijwilligerswerk doen. Medewerkersvrijwilligerswerk wordt ook wel bedrijfsvrijwilligerswerk, corporate volunteering of employee volunteering genoemd.

 

De voordelen van medewerkersvrijwilligerswerk voor de medewerkers zelf

 

Het grote voordeel van medewerkersvrijwilligerswerk voor de maatschappelijke organisatie is dat medewerkers van bedrijven vaak specialistische kennis meebrengen over een bepaald onderwerp en dit goed kunnen inzetten in het vrijwilligerswerk. Je kunt hierdoor gericht opzoek gaan naar een bedrijf die doet wat jij nodig hebt. Het grote voordeel voor de bedrijven en medewerkers die bij jou vrijwilligerswerk mogen doen, is dat ze kennismaken met een andere doelgroep waar ze normaal gesproken misschien nooit mee in contact zouden komen. Daarnaast verbindt het verschillende doelgroepen aan elkaar.


Verder vermeld NOV dat 84% van de medewerkers als vrijwilliger meer inzicht en begrip krijgt in de doelgroep en in de sociale problematiek van de doelgroep. Dit leidt tot meer begrip voor mensen die het moeilijker hebben of sociale problemen ondervinden.


Daarnaast maakt vrijwilligerswerk gelukkiger. Het biedt namelijk een gevoel van zingeving en zingeving is één van de speerpunten van geluk.
Ook is op de website van NOV te lezen dat 77% van de medewerkers aangeeft dat de door het bedrijf gesteunde vrijwilligersactiviteiten essentieel zijn voor het welzijn en de vitaliteit van de medewerkers. En dat is niet alles, want vrijwilligerswerk is ook heel goed voor de ontwikkeling van de soft skills van medewerkers. Softskills zijn persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden. Die leer je niet zo snel uit studieboeken maar wel heel goed door te werken met mensen.

 

De voordelen van medewerkersvrijwilligerswerk voor de bedrijven

Ook voor het bedrijf dat haar medewerkers vrijwilligerswerk laat doen, zijn er vele voordelen. Ten eerste staat het heel goed. Mensen vinden het steeds belangrijker dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Medewerkersvrijwilligerswerk past hier goed bij. Het kan bedrijven daarom nieuwe klanten opleveren.


Daarnaast willen mensen graag betekenis in hun werk. Hierdoor kiezen mensen sneller voor een baan waar ze ook echt iets kunnen betekenen voor anderen. Een bedrijf dat medewerkers vrijwilligerswerk laat doen, past hier mooi bij. Het maakt een bedrijf daarmee aantrekkelijker voor nieuwe medewerkers.


Tot slot is er 57% minder verloop omdat medewerkers de inspanning van het bedrijf waarderen en dankbaar zijn dat hun werkgever iets terugdoet voor de maatschappij. Bedrijven die hun medewerkers vrijwilligerswerk laten doen, verliezen daarom 57% minder personeel.

 

Succesverhalen

 

Er zijn al tal van bedrijven die hun personeel vrijwilligerswerk laten doen onder werktijd. Graag delen we een aantal succesverhalen met je. Wie weet kun je hier andere bedrijven mee inspireren.


De Volksbank
Het personeel van De Volksbank mag regelmatig een uurtje vrijwilligerswerk doen onder werktijd. Het bedrijf heeft hier zelfs een hele reclame over gemaakt.

Disney
Ook bij Disney mogen medewerkers vrijwilligerswerk doen onder werktijd, en wel 40 uur per jaar, zolang het vrijwilligerswerk maar overeenkomt met de visie van het bedrijf. Zie hier een artikel over medewerkersvrijwilligerswerk door personeel van Disney.

Salesforce
Ook Salesforce laat medewerkers vrijwilligerswerk doen en beaamd dat dit bijdraagt aan het geluk van de medewerkers. Zie hier het verhaal van Salesforce. 

ING
Tot slot delen we het succesverhaal van ING met je. Ook ING biedt haar medewerkers de kans om vrijwilligerswerk te doen. ING doet dit door haar medewerkers les te laten geven aan kinderen tijdens week van het geld.

Overtuigd?

 

Ben jij al overtuigd van de mogelijkheden om jouw organisatie beschikbaar te stellen als plek waar medewerkers vrijwilligerswerk kunnen doen? Wij vinden het een echte aanrader! Wil je hier een start mee maken? In dit blog leggen we je uit hoe je het vrijwilligerswerk door bedrijven kunt realiseren.

Hulp nodig? Of wil je even sparren? Stuur ons gerust een mailtje.

Succes!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.