Workshop vrijwilligers met een rugzak (kwetsbare vrijwilligers) begeleiden

 

Als coördinator vrijwillige inzet/vrijwilligerscoördinator kun je te maken krijgen met vrijwilligers met een zogenoemd rugzakje (ja, we weten dat dit geen nette term is en gebruiken het ook alleen omdat het voor jou wel duidelijk is waar we het over hebben).


Het aantal vrijwilligers met een zogenoemd rugzakje neemt snel toe. Omdat deze vrijwilligers vaak een stukje extra tijd en aandacht nodig hebben om hun werk goed te kunnen uitvoeren, en voor jou de werkdruk waarschijnlijk al hoog is, kan het een uitdaging zijn om ze goed te begeleiden. Daarom hebben wij deze workshop in het leven geroepen. Zodat jij praktische tips aangereikt krijgt waarmee je vrijwilligers met een rugzak beter kunt begeleiden.

 

Waarom deze workshop?

 

Er komen steeds meer vrijwilligers met een zogenoemd rugzakje bij. Het gaat hier bijvoorbeeld om re-integratie vrijwilligers, vrijwilligers met psychische of fysieke kwetsbaarheiden of vrijwilligers die op dit moment door een lastige periode heen gaan en daar wat hulp bij nodig hebben. 

 

Juist omdat deze groep steeds groter wordt, en jij hier waarschijnlijk steeds vaker mee te maken krijgt, is het goed om je hier in te verdiepen. Als je deze vrijwilligers niet goed begeleidt, is de kans dat ze vastlopen groot. Dit kan nare gevolgen hebben. De vrijwilliger kan zich verloren of onzeker voelen, of zelfs besluiten te stoppen. Ook kunnen er conflicten ontstaan als je deze vrijwilligers niet goed begeleidt.

 

Daarom hebben we deze workshop in het leven geroepen. Zodat we jou verder kunnen helpen door je praktische handvatten aan te rijken over hoe je dit type vrijwilliger zo goed mogelijk begeleidt. 

 

Maar ook over hoe je deze vrijwilligers op de juiste plek krijgt die bij ze past en waarbij je optimaal gebruik kunt maken van de talenten van de vrijwilliger (want in elke kwetsbaarheid schuilt een kracht) en de vrijwilliger kan doen wat de vrijwilliger zo graag wil doen. En op een manier waarbij je ook voor jezelf zorgt en jouw eigen grenzen respecteert. Zo ontstaat er een fijne samenwerking die voor jullie beide iets oplevert.

 

Voor wie?

 

Deze workshop is voor jou als je verantwoordelijk bent voor het plaatsen en/of begeleiden van vrijwilligers met een kwetsbaarheid/rugzak (bijvoorbeeld als coördinator vrijwillige inzet, vrijwilligerscoördinator of adviseur vrijwillige inzet). De workshop is ook voor jou als je binnenkort een dergelijke functie gaan vervullen en je nu alvast wil voorbereiden.


Twijfel je of je binnen dit plaatje past? Stuur ons dan gerust een mail. We adviseren je hier graag in. Ook als je jezelf hier niet in herkent, maar wel meer wil weten over het werken met deze doelgroep, mag je ons een mail sturen. Dan onderzoeken we samen wat we naast deze workshop nog meer mogelijk kunnen maken.


Ervaring met deze doelgroep is niet vereist; we beginnen eenvoudig en bouwen de complexiteit geleidelijk op.

 

In deze workshop ontdek je

 

  • Wat vrijwilligers met een rugzak precies betekent.
  • Praktische tips over hoe je deze vrijwilligers het beste begeleidt.
  • Hoe je je grenzen bewaakt en die van de cliënten.
  • Wat je kunt doen als collega’s weerstand hebben tegen de inzet van kwetsbare vrijwilligers.
  • Wat je kunt doen als een vrijwilliger zo intensief begeleid moet worden dat hij of zij bijna zelf een cliënt is.
  • Verder nemen we praktijkcasussen door.
  • Ook is er ruimte om te netwerken en ervaringen uit te wisselen.

Dit is wat anderen van de workshop vonden

 

Wanneer?

 

Op dit moment staat er geen datum gepland voor deze workshop. Wel kun je jezelf (uiteraard geheeld vrijblijvend) inschrijven voor de wachtlijst. Je ontvangt dan een seintje als er een nieuwe datum gepland is. 

 

Voor nu kun je wel alvast de masterclass vrijwilligers met een rugzak begeleiden aanschaffen. Ook hier delen we praktische tips in over hoe je dit type vrijwilliger het beste begeleid. Daarnaast delen we iets over hoe je weerstand bij collega’s wegneemt en hoe je je grenzen bewaakt. En we nemen 2 leerzame praktijkcasussen door. Zo leer je de theorie meteen toepassen in de prakrijk. Je kunt de masterclass op elk gewenst moment bekijken!

 

We kunnen deze workshop ook bij jou op locatie (of online) geven speciaal voor jou en je collega’s. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.