De basistraining vrijwilligersmanagement
Voor iedereen die zich zekerder wil voelen in zijn of haar rol als vrijwilligerscoördinator en voor wie een fijne samenwerking met vrijwilligers belangrijk is.
Stel, Jij doet je stinkende best, maar het loopt niet lekker. Je probeert er iets van te maken met de vrijwilligers, maar…
- Vrijwilligers komen afspraken niet na.
- Nieuwe haken alweer snel af.
- Je collega’s verwachten van alles, maar snappen je rol niet echt.
- En jij? Jij probeert ondertussen alle ballen in de lucht te houden.
Herkenbaar?
Of ben je net begonnen als vrijwilligerscoördinator/in een andere rol waar vanuit je het vrijwilligerswerk vormgeeft (of start je binnenkort) en wil je niet meteen fouten maken of alles zelf uitvogelen? Of vraag je jezelf regelmatig af ‘doe ik het wel goed’?
Dan is deze training precies wat je nodig hebt.
In de basistraining vrijwilligersmanagement leer je in korte tijd:
- Hoe je zorgt voor rust, structuur en duidelijkheid;
- Hoe je een goede samenwerking opbouwt met vrijwilligers;
- En hoe jij zelf stevig en zeker in je rol staat.
Zodat jij je werk beter kunt doen en vrijwilligers met plezier blijven bijdragen.
Voor wie is deze training?
Deze training is voor iedereen die:
- Net gestart is als vrijwilligerscoördinator/in een andere rol waar vanuit je het vrijwilligerswerk vormgeeft (betaald of vrijwillig);
- Binnenkort start en goed voorbereid wil zijn;
- Al een tijdje vrijwilligers coördineert, maar de basis nooit echt stevig heeft neergezet of twijfelt of dit het geval is;
- Merkt dat dingen stroef lopen en daar nu echt verandering in wil brengen.
Wat levert het je op?
- Duidelijkheid over jouw rol als coördinator – en hoe je die stevig neerzet.
- Meer rust, structuur en houvast in je werk.
- Minder gedoe, meer plezier in de samenwerking met vrijwilligers.
- Tools, templates en inzichten die je direct kunt toepassen.
Kijk bijvoorbeeld maar eens naar wat het enkele oud-deelnemers heeft gebracht (onderaan vind je nog meer beoordelingen):





Wat is het precies?
Een online training van 13 uur waar je een heel jaar toegang tot krijg en die je in je eigen tijd en tempo volgt via een eenvoudige leeromgeving.
- Geen reistijd, geen volle lesdagen.
- Direct aan de slag naast je huidige werk.
- Tussendoor opdrachten maken + persoonlijke feedback.
- Toegang tot ons team om al je vragen te stellen.
Dit zit erin
Je krijgt toegang tot 13 modules die samen zorgen voor een stevige basis. Denk aan:
- Hoe je vrijwilligers vindt en behoudt;
- Het opstellen van een vrijwilligersbeleid (met kant-en-klare blueprint);
- Het voeren van een goed intakegesprek;
- Duidelijke afspraken vastleggen (inclusief template);
- Coachend leidinggeven (voor meer zelfstandigheid bij vrijwilligers);
- Slim omgaan met tijd, stress en balans;
- Inzicht in trends: hoe blijf je aantrekkelijk voor vrijwilligers?
👉 Bekijk de volledige inhoud per module onderaan deze pagina.
Bonussen
Bij de training krijg je 6 waardevolle extra’s:
1) Masterclass toekomstbestendig vrijwilligersbeleid
Bouw een beleid dat niet na een jaar weer achterhaald is.
2) Masterclass trends en ontwikkelingen
Claim je voorsprong en speel in op wat er nu verandert in de wereld van vrijwilligerswerk.
3) Lijst met intakevragen
Voor een sterk gesprek en betere matches.
4) Template van een vrijwilligersovereenkomst
Zodat je niet zelf hoeft te puzzelen.
5) Toegang tot onze SNAPT-methode
Voor meer rust, overzicht (ook thuis) en werkplezier.
6) Een aanvullend werkboek
Je krijgt een uitgebreid werkboek met samenvattingen en opdrachten als naslagwerk.

Extra: Levenslange toegang tot onze besloten community
Als deelnemer van onze scholing krijg je gratis én levenslang toegang tot onze besloten LinkedIngroep: de Kennisgroep Vrijwilligersmanagement.
Een inspirerende plek waar je in contact komt met collega’s uit het werkveld, vragen kunt stellen, casussen kunt delen en samen verder kunt groeien in je rol. Ook als je bijvoorbeeld opdrachten samen wil maken, kun je hier zoeken naar een buddy.
Je kunt de groep daarnaast gebruiken om te sparren met vakgenoten en voor extra deskundigheidsbevordering. Wij delen namelijk regelmatig extra kennis in de groep.
Deze community is er speciaal voor (oud-)deelnemers van De Klimop Academie, zodat leren en ontwikkelen niet stopt na één training. En zodat je er vanaf nu nooit meer alleen voor staat!
Na afloop
- Je ontvangt een certificaat van deelname.
- En belangrijker: je voelt je zekerder, rustiger en krachtiger in je rol.
Investering
De investering voor de basistraining vrijwilligersmanagement is 595 euro exclusief btw (wil je samen met je collega's meedoen? Stuur ons dan even een mailtje, want dan krijg je een staffelkorting). Leden van beroepsvereniging AGORA krijgen nog eens 25% extra korting. Ben je lid? Gebruik dan de kortingscode AGORA op het aanmeldformulier.
Goed om te weten: in veel gevallen heb je als medewerker recht op budget voor scholing. Aan je werkgever kun je vragen of je deze scholing vergoed krijgt. Zo niet, weet dat betaling in termijnen ook mogelijk is.
Benieuwd wat het voorgangers heeft opgeleverd? Hier vind je een aantal beoordelingen (onderaan staan er nog meer):




Na aanmelding
Nadat je je hebt aangemeld ontvang je van ons twee e-mails. In de eerste e-mail heten we je van harte welkom en leggen we uit hoe de online leeromgeving werkt (dit is trouwens heel simpel, want we hebben bewust gekozen voor een makkelijk en gebruiksvriendelijk platform). In de tweede mail vind je een link naar de training en je inlogcodes. Je kunt daarna meteen starten. Op een later moment mag ook als dat beter uitkomt.
Twijfel je nog?
Volg gratis de eerste module als proefles. Zo ontdek je of de training en online omgeving bij je past – zonder verplichting.
Heb jij een leidinggevende functie en ben je benieuwd of de basistraining vrijwilligersmanagement iets is voor jouw teamleden? Vraag dan gerust een gratis en vrijblijvende demo aan.
Vragen?
Stuur ons gerust een mail. We denken graag met je mee.
Inhoud modules
In de basistraining vrijwilligersmanagement komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Module 1 Het belang van vrijwilligers en goede begeleiding
Waarom zijn vrijwilligers zo belangrijk voor jouw organisatie? En waarom maakt jouw begeleiding echt het verschil? In deze module krijg je heldere inzichten en de juiste tools om ook je collega’s hiervan te overtuigen.
- Module 2 Wat is vrijwilligersmanagement en de rol van de vrijwilligerscoördinator
Wat mag jij als coördinator eigenlijk doen? En wat hoort niet binnen jouw takenpakket? Je ontdekt wat vrijwilligersmanagement precies inhoudt en hoe jij je rol stevig neerzet. Zo weten anderen waar ze op kunnen rekenen, en word jij serieus genomen.
- Module 3 Redenen om vrijwilligerswerk te doen
Als je weet wat vrijwilligers drijft, kun je ze beter motiveren én behouden. In deze module duiken we in hun beweegredenen en leer je hoe je hierop inspeelt met kleine, slimme aanpassingen.
- Module 4 Het vrijwilligersbeleid
Een goed beleid is goud waard, maar het schrijven ervan voelt vaak als een berg. Wij maken het overzichtelijk en makkelijk met een kant-en-klare blueprint. Zo hoef jij het wiel niet opnieuw uit te vinden.
- Module 5 Het vinden en verbinden van vrijwilligers
Hoe bereik je de juiste mensen? Hoe zorg je dat ze blijven? Je leert slimme wervingsstrategieën en hoe je van losse aanmeldingen betrokken vrijwilligers maakt.
- Module 6 De samenwerkingsovereenkomst
Geen onduidelijkheid meer. Je leert hoe je goede afspraken vastlegt en krijgt een kant-en-klaar template voor een samenwerkingsovereenkomst. Wel zo fijn – voor jou én voor de vrijwilliger.
- Module 7 Verzekeringen
Niet het leukste onderwerp, wel belangrijk. Wij zetten kort en krachtig op een rij welke verzekeringen je nodig hebt, en hoe je dit snel en goed regelt.
- Module 8 Een VOG
Werk je met een kwetsbare doelgroep? Dan is zorgvuldigheid extra belangrijk. Daarin speelt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) een belangrijke rol. Je leert wat een Verklaring Omtrent Gedrag inhoudt, wanneer je die aanvraagt – en hoe dat werkt.
- Module 9 Het teamvormingsproces
Vrijwilligers werken vaak samen in teams – met elkaar of met betaalde collega’s. In deze module leer je hoe teams zich ontwikkelen en hoe jij in elke fase de juiste begeleiding biedt.
- Module 10 Coachend leidinggeven
Zou het niet fijn zijn als vrijwilligers zelfstandig werken en minder vaak bij jou aankloppen? Met coachend leidinggeven stimuleer je precies dat. Hoe je dit doet, ontdek je in deze module.
- Module 11 Een goede balans creëren
Heb je het gevoel dat je achter de feiten aanloopt? Met onze SNAPT-methode (Structuur, Nadenktijd, Assertiviteit, Plezier, Tijdsplanning) krijg je meer grip op je werk en meer plezier in wat je doet.
- Module 12 Blijf up-to-date en verander mee
Vrijwilligerswerk verandert. Jij leert in deze module welke ontwikkelingen eraan komen en hoe je jouw organisatie daarop voorbereidt. Zo blijf je aantrekkelijk voor vrijwilligers – ook in de toekomst.
- Module 13 Zorg voor een goede afsluiting
Hoe sluit je een samenwerking netjes af – ook als het lastig was? In deze module leer je hoe je afscheid neemt op een manier die klopt en respectvol voelt voor alle betrokkenen.


Je bent één klik verwijderd van meer rust, overzicht en grip op je werk als coördinator.
Veelgestelde vragen en antwoorden
Misschien heb je nog een vraag over deze training. We zetten de meest gestelde vragen en onze antwoorden even voor je op een rij. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan gerust een mail.
Klaar om de basis écht op orde te brengen?
Wij gunnen jou een werkdag waarin je niet constant achter de feiten aanloopt, maar waarin je tijd overhoudt, met plezier samenwerkt met vrijwilligers en ook thuis weer energie over hebt.
Lijkt je dat wat? Dan zien we je graag terug bij de basistraining vrijwilligersmanagement!